Zlínskou MHD čekají změny v jízdních řádech

ZLÍN - Zahájení provozu nové autobusové linky 38, ale také zavedení zastávek na znamení v noční době – to jsou ty nejnápadnější změny v jízdních řádech Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice (DSZO), které nastanou na začátku prosince. Serveru Zlin.cz to oznámil mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

Pokud dopravní úřad vydá potřebnou licenci, první spoje na nové vnitřní městské lince číslo 38 vyjedou v pondělí 2. prosince. Změny jízdních řádů DSZO pro víkendový provoz budou platit již od neděle 1. prosince, prvním pracovním dnem se změnami v jízdních řádech bude pondělí 2. prosince.

„Rozsah dopravy, s výjimkou zprovoznění nové linky 38, zůstává stejný. V jízdních řádech dochází k drobným časovým posunům,“ uvedl vedoucí dopravního úseku DSZO Pavel Nosálek.

Dopravní společnost při úpravách jízdních řádů reagovala na některé připomínky cestujících a také úřadoven magistrátu v jednotlivých částech města. Dalším důvodem pro dílčí časové posuny jsou v některých případech nové jízdní řády veřejné linkové autobusové dopravy a vlaků, které budou platit od 15. prosince.

Další významnou změnou bude zavedení několika desítek zastávek v celé síti MHD na znamení v noční době. Umožňuje to nové softwarové vybavení vozidel MHD. Dříve mohla být zastávka na znamení buď po celý den, nebo vůbec. Nyní bude většina zastávek v síti MHD na znamení v čase od 21 do čtyř hodin ráno, kdy se o tom cestující dozvědí také z hlášení před zastávkami. „V této době se výrazně snižuje množství cestujících a mnohé zastávky jsou prázdné. Zastavovat na nich, když nikdo nevystupuje ani nenastupuje, znamená ztrácet čas a zbytečně prodlužovat jízdní dobu a zvyšovat spotřebu energie na rozjezdy,“ upřesnil vedoucí dopravního úseku.

Cestující si po 1. prosinci možná všimnou i toho, že MHD bude o něco rychlejší. „Vyhodnotili jsme pozitivní dopady uplatnění systému preference a plošné koordinace MHD ve Zlíně a Otrokovicích a jízdní doby na některých linkách jsme mohli o několik minut zkrátit,“ řekl ředitel DSZO Josef Kocháň. Průzkumy totiž ukázaly, že vlivem preference vozidel MHD na světelně řízených křižovatkách je průjezd městem plynulejší a rychlejší. Systém koordinace MHD funguje od jara letošního roku.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x