V Hradišti si ještě staré řidičáky nevyměnilo 40 procent řidičů

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Na poslední chvíli nechávají někteří řidiči povinnou výměnu řidičských průkazů, jen ve správním obvodu Uherského Hradiště si podle statistiky z konce října nepřišlo vyměnit průkaz ještě asi 40 procent. Server Zlin.cz o tom informoval mluvčí uherskohradišťské radnice Jan Pášma.

Výměna se týká držitelů průkazů vydávaných v rozmezí od 1. 1. 2001 do 30. 4. 2004. Lidé jsou povinni si průkazy vyměnit nejpozději do konce letošního roku. Uplynutím stanovené doby budou staré řidičské průkazy neplatné.

„Číslo statistiky z konce října se nejeví příliš optimisticky, ale situace by nemusela být tak dramatická,“ domnívá se vedoucí uherskohradišťského odboru dopravy Jindřich Havelka. Zkušenosti z minulých výměn podle něj napovídají, že odhadem až dva tisíce řidičů se k povinné výměně do konce roku pravděpodobně vůbec nedostaví.

Přepážka evidence řidičských průkazů není v těchto dnech nijak extrémně vytížená, největší zájem o výměny byl v měsících červenci, srpnu a září, kdy úředníci v Uherském Hradišti vyměnili kromě povinně vyměňovaných dokladů ještě další více než tři tisíce řidičských průkazů pro řidiče profesionály.

Pokud si řidič podá žádost o vydání řidičského průkazu nyní, tedy v termínu do konce listopadu, případně ještě začátkem prosince, pohodlně výměnu stihne. „Samotná výměna platného řidičského průkazu je bezplatná,“ doplnil vedoucí odboru dopravy Havelka. V opačném případě, tedy že si řidič do konce roku o vydání řidičského průkazu nezažádá, bude jej nový řidičský průkaz v příštím roce stát 50 korun a dále riskuje uložení blokové pokuty za řízení motorového vozidla bez platného řidičského průkazu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x