Malenovický hrad navštívil rekordní počet návštěvníků

ZLÍN - Rekordní návštěvnost má za sebou v letošní sezoně zlínský hrad Malenovice. Serveru Zlin.cz to za Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně uvedla Blanka Kovandová.

Úspěch malenovického hradu je o to větší, že se letos naopak velká část památek potýkala s malou návštěvností.

„Hrad od dubna do října navštívilo 13 750 lidí. Tak vysokou návštěvnost hrad za jednu sezonu ještě nikdy neměl. Je to o 3 740 více, než za stejné období loňského roku a o dva tisíce více, než v roce 2011. Přitom už všechny tři zmíněné roky jsme zaznamenávali větší zájem návštěvníků oproti hlubší historii,“ vypočetla Milena Dvořáková, vedoucí ekonomicko-obchodního odboru zlínského muzea.

Podle ředitele muzea Antonína Sobka tkví úspěch hradu v systematické péči, která se v posledních letech hradu věnuje. „Dokázali jsme zřizovatele Zlínský kraj přesvědčit o potenciálu tohoto místa a tedy o důležitosti investic. Za poslední tři sezony se podařilo opravit předhradí s moderním zázemím pro návštěvníky, zkultivovat prostor před hradem i na stráních kolem hradu. Nechali jsme opravit krovy a střechu a zcela zrekonstruovat hradní kapli a v dosud návštěvníky nevyužívaných sálech jsme otevřeli novou stálou zoologickou expozici Zvířata na Zemi a člověk,“ podotkl Antonín Sobek.

Letos budou mít návštěvníci ještě jednu možnost zavítat na malenovický hrad – v sobotu 7. prosince se v prostorách uskuteční tradiční akce Vánoční jarmark. „A úplnou novinku chystáme od ledna, kdy navzdory zimnímu spánku otevřeme hrad široké veřejnosti, konkrétně expozici Zvířata na Zemi a člověk, každou neděli odpoledne od 13 do 16 hodin. Začínáme už 5. ledna,“ dodala pracovnice Muzea jihovýchodní Moravy Hana Čubanová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x