PPP: poněkud popletený podzim

Jindy už leží na střechách Zlína sníh, sportuchtiví brousí hrany lyží a teploměr se skrývá hluboko pod nulou. Letos? PPP neboli poněkud popletený podzim.

V ulicích Zlína nemůžete přehlédnout plně kvetoucí balkonovky, na bujících sytě zelených trávnících v centru města se žlutí nejrůznější květy. „Skutečně zažíváme něco, čemu se říká prodloužený podzim, není to zase taková výjimka, ale je nutno říci, že pokud by teplý ráz počasí přetrvával i do prosince, začne nám příroda předvádět, že se dá podvést a mohou se objevit nové pupeny a dokonce květy, jako by falešné jaro,“ říká znalec Václav Krátký z Odboru městské zeleně Magistrátu města Zlína.

Stanislav Sehnálek coby známý zlínský zahradník upozorňuje, že zmíněný jev už nastává. „Například na jednom velkém keři vavřínu pozoruji zajímavé věci. Část je ve stínu, část přes den několik hodin na slunci. Tam, kde svítí slunce už začaly prudce rašit pupeny, další vývoj stěží odhadovat. Ale pozor, spousta krvavě červených plodů na cesmíně teď na konci listopadu je zavádějící. Svědčí sice o nezvykle teplém podzimu, na druhou stranu je to neklamný znak kruté zimy,“ tvrdí Sehnálek.

Spoustu objektů v centru krajského města byste v porovnání s předešlými roky na začátku třetí listopadové dekády skutečně nepoznali. Místo sněhu plně kvetoucí balkonovky. „Můžu říci, že mi to dodává přímo jarní náladu, ten pohled navádí k tomu, že bychom mohli přeskočit zimu a hned se radovat z jara,“ klaní se PPP, tedy pořádně popletenému podzimu Zlíňanka Jaroslava Kučíková.

Přímo skvěle se ráz počasí, který má vydržet až do konce měsíce zamlouvá i chovatelům ovcí a koz v okolí Zlína. Zvířata mají dostatek potravy a jsou tak pořád od rána do večera na pastvě.

Fotogalerie

run_function(‚hash‘,’po-modules-photogallery‘,’16254′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚857‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚16254‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’po-modules-photogallery‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x