Zlín bude hostit největší mezinárodní turnaj postižených fotbalistů

ZLÍN - Ve Zlíně se od pátku do neděle uskuteční sedmý ročník mezinárodního turnaje ve sjednocené kopané - Zlínský pohár 2013. Jak serveru Zlin.cz sdělil ředitel turnaje David Bělůnek, jde o největší meznárodní turnaj pro fotbalisty s mentálním postižením.

Zúčastněné týmy jsou tvořeny sportovci s mentálním postižením, které doplňují fotbalisté bez handicapu. Cílem akce, konané pod hlavičkou Českého hnutí speciálních olympiád, je přispět k integraci lidí s mentálním postižením do většinové společnosti.

Turnaje se zúčastní celky z České republiky, Slovenska a Maďarska. Jde o vůbec největší akci svého druhu v tuzemsku. Letos se do sportovního zápolení ve Zlíně zapojí týmy z Ostravy, Kopřivnice, Černovic, Bystrého, Háje u Duchcova, Tuchořic, Zlína a pozvaní hosté ze slovenského Trenčína, maďarské Budapešti a Györu.

„Máme radost, že náš turnaj se stal nejlépe obsazovaným v České republice,“ uvedl Bělůnek.

Slavnostní zahájení se uskuteční v pátek ve 14 hodin. Turnaj se bude konat ve Sportovní hale Gymnázia a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky Zlín. Konečné pořadí bude známo v neděli ve 14 hodin.

Program Speciálních olympiád pro mentálně postižené založila na sklonku 60. let minulého století v USA Eunice Kennedyová-Shriverová, sestra prezidenta Johna F. Kennedyho a uvedla tak v život myšlenku sportování jako prostředku rozvoje osobnosti a integrace lidí s mentálním postižením. V České republice začalo hnutí působit v 90. letech minulého století. V tuzemsku působí České hnutí speciálních olympiád, které je oficiálním akreditovaným národním programem Special Olympics. České hnutí sdružuje asi 150 sportovních klubů a do jeho programu pravidelného sportování je v těchto klubech zapojeno přes tři tisíce sportovců s mentálním postižením.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x