V Hradišti bude konference učitelů a odborníků na vzdělávání

UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Učitelé, zástupci neziskových organizací, odborníci na vzdělávání ale i úřady a firmy se ve čtvrtek sejdou v Uherském Hradišti, kde se už potřinácté uskuteční konference o environmentálním vzdělávání, výchově a osvětě ve Zlínském kraji. Hlavním tématem bude badatelsky orientované vyučování, informoval server Zlin.cz manažer pořadatelského sdružení Líska Tomáš Kažmierski.

Akci pořádá kromě sdružení i Zlínský kraj. Její součástí bude vyhlášení prestižní ceny pro osobnosti environmentální výchovy. „Badatelsky orientované vyučování je jednou z účinných metod výuky na školách. Jeho prvky se v zahraničí používají už od šedesátých let minulého století,“ prozradila hlavní koordinátorka konference Iva Koutná.

Pro naše podmínky je to metoda nová. „Učitel při tomto druhu nepředává učivo výkladem v hotové podobě, ale snaží se klást podněcující otázky žákům, a tím u nich vytváří znalosti cestou řešení problému. Učitel se tak stává zasvěceným průvodcem, a vede přitom žáka postupem obdobným, jaký je běžný při reálném výzkumu,“ doplnila Koutná.

Badatelsky orientovaná výuka má několik fází od formulace hypotéz přes vyhledávání a použití vhodných metod řešení, fázi získání výsledků a jejich diskuzi a formulaci závěrů. Vedle zaměření na badatelskou výuku ve školách přinese konference vyhlášení třináctého ročníku Ceny za přínos k rozvoji a stabilizaci environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty ve Zlínském kraji za rok 2013. Nominace se dočkalo celkem 34 osobností, škol a školských zařízení, subjektů a projektů. Ocenění získá 13 z nich.

„Každoročně je o konferenci ze strany učitelů velký zájem a podle ohlasů jej očekáváme i letos. Je to díky jedinečnosti akce a dobře připravenou skladbou jednotlivých příspěvků. Vedle prezentace aktualit z oblasti ekologické výchovy v kraji přineseme i inspiraci a příklady z jiných koutů republiky,“ dodal Kažmierski.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x