Kostely v kraji si letos přišel prohlédnout rekordní počet lidí

ZLÍNSKÝ KRAJ - Rekordní počet 119 446 návštěvníků využilo letos během turistické sezony možnosti prohlédnout si sakrální památky Zlínského kraje, a to díky projektu Otevřené brány. Serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí hejtmanství Gabriela Dvorníková.

Zlínský kraj realizuje projekt ve spolupráci s dalšími partnery od roku  2009. „Podstatou projektu je snaha bezplatně představit co nejširší veřejnosti významné církevní památky s výkladem odborně vyškolených průvodců,“ připomenul krajský radní pro oblast kultury, památkové péče, cestovního ruchu a spolupráce s církvemi Ladislav Kryštof.

Všichni, kdo se do Otevřených bran zapojili a zúčastnili se také vyhodnocení letošní sezony, spontánně hodnotili své zkušenosti s projektem kladně. Důkazem opodstatněnosti této iniciativy je stále výrazně stoupající návštěvnost. „Pozitivní je také to, že kostely objevily děti, které do nich přicházejí například formou školních exkurzí s výkladem přizpůsobeným tak, aby byl pro mládež zajímavý,“ konstatoval radní Kryštof.

Z celkového počtu 119 446 letos evidovaných návštěvníků bylo 104 820 z České republiky a 14 626 ze zahraničí. Pro srovnání: v roce 2009, kdy projekt začínal, kostely s průvodcem navštívilo asi 40 tisíc lidí. Při rozjezdu Otevřených bran bylo do projektu zapojeno devět kostelů, letos jich bylo již 22.

Zlínský kraj pro Otevřené brány v letošním roce uvolnil částku 420 tisíc korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x