Voda na Zlínsku zdraží jen o dvouprocentní inflaci

ZLÍN - Cena vodného a stočného pro příští rok se na Zlínsku zvýší jen o dvouprocentní inflaci. Serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí Moravské vodárenské Markéta Bártová.

Vliv na konečnou cenu vodného a stočného pro drobné odběratele, tedy pro naprostou většinu domácností, má rovněž sazba daně z přidané hodnoty, která byla od roku 2013 zvýšena na 15 procent.

„Zatímco letos většina obyvatel Zlínska platí za tisíc litrů upravené pitné vody a její následné odvedení a vyčištění 84,01 korun s DPH, od nového roku to bude v celé tarifní oblasti 85,69 korun s DPH. Cena vodného a stočného se tak zvýší o 1,68 korun za tisíc litrů odebrané a následně vyčištěné vody,“ upřesnila Bártová.

Nová cena vodného a stočného tak zvýší, při odhadované průměrné spotřebě 85 litrů na osobu a den, náklady jednotlivého odběratele o 52 korun za rok, tedy o jednu korunu za týden.

Za částku přibližně sedm korun a třicet haléřů za den získá každý spotřebitel kompletní servis zahrnující vodu k mytí, vaření, pití, praní, úklidu i splachování.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x