Ve Velehradě budou promítat film Brána pekel

VELEHRAD - Ve Velehradském domě svatého Cyrila a Metoděje se bude v neděli promítat japonský film Brána pekel. Serveru Zlin.cz to oznámil Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

Projekce se uskuteční v sále T. Špidlíka, a to od 16.30 hodin.

„Jedná se o drama antických rozměrů postavené na základě skutečných událostí v Japonsku v roce 1159. Láska, vášeň a sebestřednost jsou hlavními motivy, které rozvíjejí věčný příběh o člověku,“ sdělil za pořadatele František Ingr.

Japonský film zachycuje historickou událost z dávných japonských dějin, která byla již mnohokrát v různých podobách zpracována v japonské literatuře. Je to vzpoura z roku 1159, kdy zrádní náčelníci rodů Minamoto a Fudžiwara přepadli císařský palác. V boji o záchranu císaře a jeho sestry poznal válečník Morito dvorní dámu císařovy sestry, krásnou Kesu. Zamiloval se do ní a když byla vzpoura potlačena, vyžádal si ji jako odměnu za svou věrnost císaři. Kesa však již byla vdána za jiného důstojníka. Milovala svého manžela a chtěla mu zůstat věrnou. Morito, jehož rozum byl zakalen vášní, pohrozil Kese, že vyvraždí celou její rodinu, jestliže nebude jeho. Touto pohrůžkou od ní vynutil slib, že mu pomůže při zavraždění manžela. Před okamžikem, stanoveným pro vraždu, si však Kesa vyměnila s manželem lůžko a svým životem jej zachránila. Morito pozdě poznal, že lásku si nelze vynutit násilím. Když jej bolestí zlomený Kesin manžel odmítl potrestat smrtí, zřekl se života a uchýlil se do kláštera, aby ve víře hledal vykoupení ze svého činu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x