Studenti ze Zlínského kraje excelovali ve strojírenské soutěži

ZLÍNSKÝ KRAJ - Dva žáci technických škol Zlínského kraje zazářili v celorepublikové strojírenské soutěži a hejtman kraje Stanislav Mišák je za to ocenil. Serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí hejtmanství Gabriela Dvorníková.

 Dominik Slováček a Jakub Šebák zvítězili v 5. ročníku celostátní soutěže v programování CNC obráběcích strojů konané v rámci letošního 55. strojírenského veletrhu v Brně.

Soutěž, kterou pořádá Svaz strojírenské technologie, má za cíl propagovat strojírenství mezi mládeží a zvýšit zájem mladých lidí o technické obory. Úspěch v této soutěži, které se letos zúčastnilo celkem 143 žáků z 35 středních odborných škol z celé České republiky, je podle pořadatelů skvělou vizitkou pro uplatnění v prestižních strojírenských podnicích.

Soutěžící si mohli při poměřování svých dovedností vybrat ze tří řídicích systémů, a to pro technologii frézování, pro technologii frézování a pro technologii soustružení.

Dominik Slováček, který je žákem Střední průmyslové školy polytechnické – Centra odborné přípravy Zlín, získal prvenství v systému technologie frézování. Jakub Šebák, student Gymnázia Jana Pivečky a Střední odborné školy Slavičín, byl nejlepší mezi soutěžícími v rámci systému technologie soustružení.

„Býváme kritizováni za to, že málo podporujeme technické obory, ale pravda je taková, že se je snažíme nejen udržet, ale naopak získat zájem mladé generace o ně. Problémem je spíš to, že se stále nedaří přesvědčit rodiče, aby při výběru školy své děti směřovali na technické obory, v nichž působí skutečně špičkoví odborníci a kde se jim otevírá velmi perspektivní profesní uplatnění,“ řekl hejtman Stanislav Mišák.

Na jeho slova navázal i krajský radní pro oblast školství, mládeže a sportu Petr Navrátil: „Mít v kraji dva absolutní vítěze ze tří kategorií v celorepublikové soutěži, to, myslím, hovoří samo za sebe. Je skutečně nutné posunout veřejné mínění v tom smyslu, aby mladí neviděli budoucnost v získávání akademických titulů a následném pracném shánění uplatnění, ale ve schopnosti dostát reálné poptávce na trhu práce,“ vyjádřil se radní Petr Navrátil.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x