Hradišťská nadace podpořila folklor v kraji dvěma miliony

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Valašský a slovácký folklor získal další dva miliony korun. Nadace Synot totiž v uherskohradišťském Klubu kultury symbolicky předala šeky úspěšným žadatelům o folklorní grant, server Zlin.cz o tom informovala mluvčí holdingu Synot Magda Pekařová.

Na slavnostním večeru se sešlo přibližně 200 zástupců folklorních souborů a sdružení, chas, sólistů a cimbálových muzik. Prostředky z grantu jim napomohou pečovat o tradiční lidovou kulturu.

„Vždy mne potěší, když se najdou lidé, kteří si důležitost kultury uvědomují a podporují ji. Díky příspěvku od nadace jsme mohli rozšířit krojové vybavení,“ uvedl Pavel Trčka, předseda Sdružení přátel souboru Soláň. Také soubor Hradišťánek použije finance na krojové vybavení téměř dvousetčlenného dětského souboru.

Prostředky z grantu přispívají především na náklady spojené s nákupem a údržbou krojů a hudebních nástrojů i činnost samotných folklorních souborů, pěveckých sborů a lidových muzik. Žadatelé mohou z těchto prostředků hradit také náklady spojené s pořádáním nejrůznějších tradičních akcí, lidových obyčejů, festivalů a slavností či podpořit publikační a prezentační činnost.

Folklorní grant se setkal s velkým zájmem. I tentokrát bylo obdarováno přibližně 150 žadatelů. Folklorem se náš region může právem pyšnit po celém světě. Snad nikde jinde než na Valašsku a Slovácku se lidové tradice a zvyky neuchovaly v takové míře a kráse. I proto jsem přesvědčen o tom, že si folklor a především nadšenci, kteří se mu věnují, podporu skutečně zaslouží,“ doplnil zakladatel nadace Ivo Valenta.

Stejně, jako minule, i tentokrát Nadace Synot udělila také ceny osobnostem, které se o uchování a prezentaci lidové kultury vysokou měrou přičinily. Držitelkou ceny za příkladnou práci s dětmi a mládeží v oblasti folkloru se stala Jana Šamánková. Za reprezentaci regionu ve folkloru v kategorii Soubory pak získala ocenění cimbálová muzika Jaroslava Čecha, za jednotlivce manželé Vlasta a Jaroslav Smutní. Za celoživotní přínos k rozvoji folkloru byl oceněn Jan Maděrič.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x