Zlínské muzeum vystavuje betlémy ze svého fondu i soukromých sbírek

ZLÍN - Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně zahájilo vánoční výstavu, ve které po několika letech opět představuje betlémy ze svého sbírkového fondu i soukromých sbírek. Serveru Zlin.cz to uvedla mluvčí 14|15 Baťova institutu Michaela Mitáčková.

Vystavená muzejní kolekce ukazuje jak historické exponáty z první poloviny 20. století, tak současnou betlemářskou tvorbu, betlémy anonymní i autorské.

Návštěvníci uvidí tradiční betlémy řezbované z lipového dřeva, ale i keramické, textilní, pečené, betlémy z kukuřičného šustí i ze slámy. „K těm řezbovaným patří především dva velké soubory z ruky zlínského řezbáře Františka Vrzalíka – Valašský betlém podle předlohy Jana Kobzáně a Český betlém, jehož inspirátorem byl Ladislav Rutte. Dalším rozsáhlým celkem s desítkami figur je betlém Bernarda Kučery ze Sazovic. Rozsahem k menším, ale půvabným betlémům, patří díla současných řezbářů Oldřicha Unara, Zdeňka Matyáše, Jana Mičky. A nepřehlédnutelnými exponáty jsou i dílka Josefa Římáka a Josefa Heji,“ přiblížila výstavu její kurátorka Alena Prudká.

Z keramických betlémů mohou lidé obdivovat díla Jiřího Vápa, Anny Červinkové a dalších současných keramiků. Stranou zájmu tvůrců nezůstávají ani další materiály, a tak návštěvníci uvidí například šusťový betlém Ludmily Kočišové nebo pečený betlém Ludmily Kalivodové, současné betlémy textilní i tradiční papírové.

Betlémy z muzejní sbírky pak doplňují dva významné zlínské exponáty – řezbovaný Muzikantský betlém zapůjčený rodinou Pášmovou a slaměný Betlém selského lidu současného tvůrce Františka Zusky.

Výstava je otevřena denně, kromě pondělí, od 10 do 18 hodin, ve čtvrtek až do 20 hodin. Během Vánoc bude muzeum uzavřeno od 24. do 26. prosince a dále od 30. prosince do 1. ledna. Výstava betlémů potrvá do 5. ledna. Komentovaná prohlídka výstavy se uskuteční jako obvykle – první středu v měsíci.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x