Cenu Pro Amicis Musae letos poprvé v historii převzali dva laureáti

ZLÍN - V kavárně 14|15 Baťova institutu ve Zlíně si poprvé v historii převzali cenu pro Amicis Musae dva laureáti. Serveru Zlin.cz to řekla mluvčí hejtmanství Gabriela Dvorníková.

Ocenění se dočakli spisovatel Josef Holcman a hudební skladatel Václav Maňas mladší.

Na udělení ceny za významný a podstatný přínos kulturnímu rozvoji regionu bylo do termínu uzávěrky navrženo deset lidí. Své tipy zasílali jak jednotlivci, tak i zástupci měst, obcí či kulturních organizací. „Jednotlivé nominanty následně vyhodnotila kulturní komise a rada kraje akceptovala její doporučení ocenit Josefa Holcmana. Kromě toho se rada usnesla na udělení ceny také Václavu Maňasovi mladšímu. Všichni letošní nominovaní za sebou mají unikátní působení v oblasti kultury,“ sdělil Ladislav Kryštof, radní Zlínského kraje pro kulturu, cestovní ruch, památkovou péči a spolupráci s církvemi.

Josef Holcman ocenění získal za soustavnou literární a publikační činnost, Václav Maňas mladší za soustavnou kompoziční a aranžérskou činnost pro české a moravské hudby. Odnesli si prezent v podobě skleněné plastiky a finanční dar ve výši 50 tisíc korun.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x