Zlínský kraj podpořil zápis verbuňku na seznam UNESCO

ZLÍN - Zlínský kraj vyjádřil podporu a souhlas se zapsáním soutěže tradičního mužského slováckého tance verbuňku do takzvaného Registru osvědčených praktik UNESCO. Serveru Zlin.cz to uvedla mluví hejtmanství Gabriela Dvorníková.

Díky zápisu do registru by tento tanec získal nejen vysoce prestižní statut, ale také by bylo možné jeho přesné a vyprecizované postupy prezentovat v dalších zemích světa.

Registr nyní obsahuje deset položek, mezi jinými například činnost muzea batiky v Pekalonganu v Indonésii, živého muzea Fandanga v Brazílii, projekt, zabývající se revitalizací tradičního způsobu výroby vápna v Morón de la Frontera poblíž Sevilly a další.

V současné době vrcholí přípravy nominační dokumentace, jejíž vypracování zajišťuje Slovácké muzeum v Uherském Hradišti, a která bude do konce letošního roku předána Ministerstvu kultury České republiky k dokončení všech potřebných podkladů.

Zápis soutěže verbuňku do registru podpořil také Jihomoravský kraj, města a obce Slovácka, zástupci odborné sekce Sboru lektorů a znalců slováckého verbuňku při Národním ústavu lidové kultury ve Strážnici i nositelé tohoto umění napříč věkovým spektrem.

Verbuňk je zapsán od 4. listopadu 2008 na Reprezentativní seznam nemateriálního kulturního dědictví UNESCO a za Mistrovské dílo ústního a nemateriálního dědictví lidstva byl prohlášen generálním ředitelstvím UNESCO již 25. listopadu 2005.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x