Jarmark ve školce vydělal na onkologii

ZLÍN - Neuvěřitelnou částku přes 200 tisíc korun se podařilo vydělat dětem z Mateřské školy Osvoboditelů ve Zlíně svým vánočním jarmarkem. Jak serveru Zlin.cz sdělila za pořadatele akce Martina Žáčková, výtěžek poslouží na onkologii.

Děti pořádaly jarmark už podruhé, nesl název Den pro Zuzanku a předškoláci na něm prodávaly výrobky, které vlastnoručně zhotovily. Samy tak pomohly vydělat peníze na léčbu dětské leukémie – nemoci, jíž loni v létě podlehla jejich pětiletá spolužačka Zuzanka.

Milým a nečekaným překvapením byl výtěžek – 208 tisíc korun.

Děti se na akci připravovaly několik týdnů, se svými učitelkami pro ni vyráběly různé zboží. Rodiče i další návštěvníci jarmarku tak mohli zakoupit například keramické výrobky, ozdoby na stromeček, obrázky, vánoční přáníčka, náramky, zvonečky, andílky s drátěnými křídly či trička a polštářky s potiskem jejich vlastních obrázků.

Ve školce byla také kasička, do níž mohli všichni přispět dobrovolnou částkou. Letos navíc Den pro Zuzanku podpořila další zlínská školka z ulice Dětská na sídlišti Jižní Svahy, jež přidala výtěžek vlastní menší akce pořádané o pár dnů dříve. Nemalou částku přidaly některé zlínské firmy, jež oslovili pořadatelé v čele se Zuzančinými rodiči.

„Den pro Zuzanku byl zamýšlen především jako oslava života a dětské dobročinnosti, v tomto duchu se nesl i doprovodný program. S dětmi i rodiči si zazpívali Karel Holas a František Černý z kapely Čechomor, děti přišel pozdravit zlínský hokejista Martin Hamrlík nebo známý cyklista Josef Zimovčák. Zlínský primátor Miroslav Adámek s sebou přivedl Pejska a Kočičku, kteří publikum pobavili krátkou pohádkou,“ upřesnila Žáčková. Hvězdní hosté si pak ještě stoupli za prodejní pulty a do konce jarmarku nabízeli výrobky dětí. Mezi prodejci byl i Zuzančin desetiletý bratr Matěj, který se společně s rodiči již dva týdny raduje z novorozené sestřičky Lilianky. Zuzančina rodina návštěvníky pohostila koláčky či frgály a nechyběl ani nealko punč.

Výtěžek Dne pro Zuzanku obdrží Nadační fond dětské onkologie Krtek. Ten působí ve prospěch Kliniky dětské onkologie Fakultní nemocnice Brno, kde se Zuzanka léčila. Zástupci nadace a nemocnice se jarmarku rovněž zúčastnili a nad jejím vyzněním i vysokým výtěžkem neskrývali dojetí. „Z našeho pohledu je to jedinečná akce s hlubokým rozměrem. Pomoc přišla v tomto případě od dětí, které navíc ví, pro koho to vše dělají. To je vede přirozeně k dobročinnosti a uvědomění, že mohou samy pomoci a udělat něco pro druhé. Zároveň se tato akce velmi přirozeně a citlivě dotýká tématu vážných nemocí a vysílá poselství, že se před nimi nemají zavírat oči. Zapojila se do ní spousta lidí s velkým srdcem a vybraná částka je neuvěřitelná,“ řekla zástupkyně nadačního fondu Krtek Kateřina Dohnalová.

Stejně jako loňský výtěžek, také ten letošní nadační fond využije ke zkvalitnění a zpříjemnění pobytu dětí v nemocnici, péče v průběhu léčby a pomoci při vyrovnávání se s jejími následky. Zajišťuje také dovybavení pracovišť Kliniky dětské onkologie a přispívá na výzkum, vzdělávání lékařů a zdravotnického personálu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x