Když potkáte legendu…Lenka Černá mimo brankoviště

Jdou takhle zlínským tržistěm Pod kaštany. Urostlá blondýna a pod nohama miniaturní pejsek. Tuhle zajímavou dvojici nemůžete přehlédnout. Legendární házenkářská brankářka Lenka Černá a jeji doprovod, maličká yorkshirka Kiki. Správná dvojka.

Ovšem paní majitelka dvojka není. Naopak, léta letoucí naše brankářská jednička. Do branky tehdejší československé reprezentace si stoupla poprvé před naprosto neskutečnými třiceti lety. Nutno dodat, že je dodnes aktivní hráčkou, momentálně tahá z loni málem sestupové bažiny celek Zlína a míří s ním k branám play off. Ale tématem číslo jedna je samozřejmě probíhající mistrovství světa v Srbsku.

Naše holky konečně vyhrály, lehké to s Tuniskem ale neměly, ze skupiny postoupí, to těší,“ říká s ulehčením dáma, která navlékla reprezentační dres 320!!!, což ji řadí mezi absolutní rekordmanky světové házené. Chytala se lvem na dresu báječně dlouhatánských 26 let. „Zítra naše holky zdolají outsidera z Austrálie, ale pak na závěr skupiny v Novem Sadu to budou mít proti Rumunsku přetěžké,“ domnívá se Ćerná.

Na zlínském gymnáziu, kde působí, má pod sebou spoustu talentovaných sveřenkyň. Za chvíli jí začíná trénink. Donedávna působila jako asistentka trenéra slovenské reprezentace Petera Sabadky, teď spolu vál(č)í ve Zlíně. Trenérské zkušenosti má i u našeho národního týmu. Jak dlouho chce být aktivně u házené? „Teď už to beru zápas od zápasu i když končit se mi zrovna nechce,“ směje se.

Na mistrovství světa hrála sedmkrát, ve dvaceti už brala stříbro, obrovský úspěch tehdejšího Československa, za dva roky skončila s týmem pátá na olympiádě v Soulu, to všechno zní jako z házenkářské pohádky. Má spoustu titulů, se Zlínem historicky první, to už bude dvacet let, s trofejí se laskala v Šale, Veselí nad Moravou i Olomouci.

Opravdu k neuvěření. Hrála spoustu let ve Francii, v Německu, v obou zemích získala titul nejlepší brankářky pořádně kvalitou nabitých soutěží. Ve Francii byla šestkrát mistryní země. Dalo by se pokračovat…

Vánoce za dveřmi. Jak se Lenka těší? „Moc, jako vždycky, kapr, bramborový salát, rodina pohromadě, paráda. A jedna specialita, na Štědrý večer hovězí vývar.“

A ještě jedna zvláštnost. „Na Štěpána už zase trénujeme, blíží se rozhodující zápas o play off s Veselím nad Moravou, nesmíme nic propást,“ loučí se snad největší osobnost házené u nás. Jak dobře, že stále hrající…

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x