Studenti darovali vsetínské nemocnici krev

VSETÍN - Do vsetínské nemocnice dorazili už tradičně studenti Střední průmyslové školy strojnické Vsetín, aby zde darovali svou krev. Serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí nemocnice Lenka Plačková.

Vloni profesoři Zdeněk Drga a Karel Stančík s sebou přivedli 17 studentů, letos rovnou 22. Někteří darovali krev již opakovaně, pro většinu to však bylo poprvé. „Nikoho jsme nemuseli přemlouvat,“ konstatoval učitel Zdeněk Drga.

Odběry se uskutečnily bez problémů. „Chtěl jsem pomoci, krev je zapotřebí. Odběr samotný byl v pohodě, zkusím přijít zase,“ svěřil se student třetího ročníku oboru výpočetní technika Tomáš Majer.

Právě omlazení registru dárců krve, tedy rozšíření počtu mladých dárců (především s Rh negativními krevními skupinami), je jedním z cílů hematologicko-transfuzního oddělení Vsetínské nemocnice. Letos se nemocnici podařilo zorganizovat hned několik akcí se zaměřením právě na mladé lidi a prvodárce. „Do dárcovství se zapojily také další školy, kromě průmyslovky darovali krev i studenti zdravotnické školy a k odběru se přihlásili i gymnazisté, které čekáme v novém roce,“ uvedla vrchní sestra hematologicko-transfuzního oddělení Vsetínské nemocnice Marie Kašparová.

Odběry se konají každou středu v moderním pavilonu Patologie a centralizovaných laboratoří. K dispozici jsou zde nová odběrová křesla, ale i přístrojové vybavení včetně moderních odběrových vah.

Primář hematologicko-transfuzního oddělení Karel Srovnalík dodal, že krev odebraná na zdejším pracovišti se po zpracování vrací přímo k pacientům do regionu. Ve Vsetíně se odebírá takzvaná plná krev od dobrovolných dárců, kteří ji darují bez úplaty. Vsetínské pracoviště je odběrovým střediskem, krev se odtud převáží k dalšímu zpracování do Fakultní nemocnice Olomouc. Část krevních produktů se pak vrací zpátky do nemocnice, je uložena v krevní bance a slouží k léčbě zdejších pacientů. 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x