Otrokovice budou hospodařit s vyrovnaným rozpočtem

OTROKOVICE - Po více než deseti letech schválili otrokovičtí zastupitelé ještě v prosinci rozpočet pro nadcházející rok a nemusí tak přistoupit k rozpočtovému provizoriu. Serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí města Lenka Vaculová.

Díky optimalizaci běžných výdajů byl i přes rekordní investice ve výši 95 milionů korun, které jsou druhé nejvyšší v historii města, schválen vyrovnaný rozpočet s celkovými příjmy a výdaji ve výši 352 148 900 korun.

„Schválit rozpočet ještě před koncem kalendářního roku se v Otrokovicích podařilo naposled v roce 2001. Ani letos nebylo jeho projednávání snadné vzhledem k plánovaným rekordním investicím. Kromě těch největších, dotovaných z prostředků Evropské unie jsme usilovně přemýšleli také nad těmi drobnějšími,“ konstatoval otrokovický starosta Jaroslav Budek

Investice jsou oproti letošnímu roku v dvojnásobné výši. Nejdůležitější je projekt nového vjezdu do průmyslového areálu Toma křížením se železniční tratí, který svým financování přesahuje do roku 2015. Celkový objem finančních prostředků na tuto akci činí 71 milionů korun s dotací z Regionálního operačního programu Střední Morava ve výši 53 milionů korun. „Jde o dlouho očekávanou investici, která pozitivně ovlivní životní prostředí na Baťově ve staré kolonii, a ulehčí život obyvatelům v blízkosti současného vjezdu. Výrazně se zlepší také dopravní obslužnost průmyslového areálu a odkloní se doprava z centrální části města,“ konstatoval Budek.

Celkem 17 milionů bude stát vybudování cyklostezky Otrokovice – Zlín, na které by se mohli první cyklisté projet už na podzim 2014. Dotace na tuto akci tvoří téměř 14 milionů korun.

Zlepšení tepelně technických vlastností se dočká ZŠ Trávníky. Z celkových nákladů ve výši 15,9 milionu korun tvoří 9,5 milionu korun dotace. „Všechny otrokovické základní školy získají moderní přírodovědné učebny za osm milionů korun. Dotace je v tomto případě ve výši 6,6 milionu korun,“ doplnil otrokovický místostarosta Milan Plesar s tím, že rozpočet města pamatuje i na podporu občanských sdružení v oblasti kultury, humanity a v neposlední řadě také akcentuje šesti miliony korun podporu zejména mládežnického sportu na území města.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x