Povodí Moravy vyčistilo potok ve Slavičíně a finišuje s protipovodňovými opatřeními v Hradišti

ZLÍNSKÝ KRAJ - S blížícím se koncem roku dokončili zaměstnanci státního podniku Povodí Moravy práce hned na několika důležitých stavebních projektech, z nichž tři se týkají Zlínského kraje. Serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí společnosti Gabriela Tomíčková.

K zásadním projektům letošního roku na závodě Střední Morava patří první etapa výstavby protipovodňových opatření měst Uherské Hradiště a Staré Město, zvyšující kapacitu koryta řeky Moravy. Stavba byla zahájena v březnu. „Díky dotaci ve výši 167 milionů korun se daří dílo realizovat v poměrně krátkém časovém období a v současné době jsme těsně před jeho dokončením,“ komentoval situaci Jan Hodovský, pověřený výkonem funkce generálního ředitele Povodí Moravy.

Další dokončenou akcí ve Zlínském kraji je pak odstraňování nánosů z potoka Říky ve Slavičíně. Nánosy o objemu asi 600 metrů kubických byly odstraněny v úseku dlouhém 300 metrů v zastavěné části města. Při zvýšených průtocích tlačila voda kvůli nánosům na opevnění břehů a docházelo k vymílání dna a vzniku nátrží. Osazením stabilizačních prahů se zlepšila stabilita břehu a současně jsou lepší i životní podmínky vodních živočichů.

Obnovení odtokových poměrů se dočkala i obec Honětice na Kroměřížsku, kde zaměstnanci Povodí Moravy provedli pročištění drobného vodního toku Olšinka v délce 600 metrů. „Vodohospodáři odstranili naplaveniny a zátarasy. Snížili jsme tak pravděpodobnost výskytu povodňových stavů,“ dodala Tomíčková.

 

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x