V příštím roce si obyvatelé Zlína připlatí jen jednu korunu týdně za vodu

ZLÍN - Žádné změny nepřinese příští rok pro obyvatele Zlína v oblasti místních poplatků nebo daně z nemovitosti. Částky se nemění, dražší bude jen voda - ovšem pouze o korunu týdně, serveru Zlin.cz to uvedl mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

„Je mnoho důvodů, proč různé poplatky zvýšit, zvláště, když k tomu máme prostor. My to ale neuděláme. Hodně rodin počítá každou korunu a je na tom daleko hůř než město. A na jejich úkor finance Zlína vylepšovat nebudeme. Zůstaneme raději nadále u důsledného hledání úspor na straně našich výdajů a realizovat budeme jen ty projekty, na které v současné době máme,“ slíbil primátor Miroslav Adámek.

Svoz komunálního odpadu bude stát 500 korun na jednoho občana za rok. Výše poplatku zůstává stejná i přesto, že město na tuto službu doplácí ročně částkou asi 10 milionů korun. Možnosti zvýšit poplatek na tisíc korun, což umožňuje novela zákona o místních poplatcích, nevyužije, na rozdíl od některých jiných měst v České republice. „Pětistovku udržíme, přestože náklady na svoz a uložení odpadu rostou. S tím však počítáme a dokážeme se s tím vyrovnat,“ prohlásil za město Bedřich Landsfeld. Na druhou stranu apeluje na občany, aby tuto částku řádně zaplatili. Upozorňuje, že Zlín se umí s neplatiči nekompromisně vypořádat. Dlužné částky si město vymáhá samo prostřednictvím vymáhacího oddělení, a to nařízením daňové exekuce – například srážkami ze mzdy nebo jiných příjmů či třeba přikázáním pohledávky z účtu.

Stejná zůstává i daň z nemovitosti, respektive koeficienty pro jednotlivá katastrální území. Beze změn bude rovněž cena lístků v MHD nebo výše poplatku za psa. Nezvedne se ani nájemné v městských bytech. „Ti nájemníci, kteří bydlí ve standardních bytech, budou i nadále platit 79,53 korun za metr čtvereční. V bytech se sníženou kvalitou uživatelé zaplatí 71,08 korun za metr čtvereční,“ potvrdil náměstek primátora Ondřej Běták, do jehož kompetencí patří bytová správa. Dodal, že v městských bytech se uskuteční v příštím roce řada investic, připravená je například rekonstrukce segmentu v ulici Okružní za asi 24,5 milionu korun. V druhém segmentu v ulici Středová se bude měnit elektroinstalace a rozvody za 19 ,5 milionu korun..

Dramatické nebude ani zdražení vody. Lidé si připlatí pouze jednu korun denně, jinými slovy veškerý denní servis zahrnující vodu na pití, vaření, splachování, mytí, praní a úklid tak obyvatel Zlína pokryje částkou 7,30 korun..

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x