Na vánočních programech pro veřejnost se vystřídala šedesátka návštěvníků. „Favoritem kurzu pečení zdravého vánočního cukroví byly datlové hvězdičky z celozrnné špaldové mouky, do nichž se nepřidává cukr. I bez něho jsou sladké a rozplývají se na jazyku,“ uvedla Machů s tím, že dalším zajímavým receptem byly mrkvánky, které se vyrábějí z mrkve. Příznivce ale našly i žitné perníčky nebo cukroví z ovesných vloček.
Lidé vyráběly i dárky a ozdoby. „Z Hostětína si odnáším krásný vánočný věnec svázaný ze sena a ozdobený přírodninami. Syn si ozdobil perníčky a vyzkoušel si výrobu drátkových náušnic. Ochutnali jsme zdravé cukroví i vánoční ohřívaný mošt,“ řekla účastnice Maria Tomčalová.
„Vánoční tvoření organizujeme každý rok a pokaždé se snažíme kromě tradičního zdobení perníčků připravit další řemeslné dílny. Letos byly hitem vánoční ozdoby ze sena a svícny na vánoční stůl,“ informovala ředitelka Centra Veronica Marie Křiváková.
„Chceme, aby si návštěvníci vyzkoušeli tradiční řemesla i nový způsoby výroby drobných dárkových předmětů. Akce je vždy určená především rodičům s dětmi, ale posedět přišli i dědečkové a babičky. Je krásné pozorovat děti s rodiči a prarodiči, jak se těší ze společně vyrobené vánoční ozdoby a dárku. To jsou nejcennější chvíle, které si můžeme navzájem dát,“ dodala Křiváková.