Otrokovická radnice podpoří kastraci koček i v příštím roce

OTROKOVICE - Otrokovická radnice se rozhodla i v příštím roce pokračovat v podpoře kastrace koček a kocourů. Jak serveru Zlin.cz sdělila mluvčí města Lenka Vaculová, cílem je zabránit jejich přemnožení a toulání po ulicích Otrokovic.

Otrokovická radnice vyhlašuje program kastrace koček a kocourů už deset let. „Každá plodná kočka má až pět koťat dvakrát do roka, jejich populace se tak může velmi rychle a nekontrolovatelně zvýšit. Velké množství toulavých koček s sebou nese především zdravotní rizika. Kočky mohou přenášet infekční nemoci jako je prašivina, svrab, vzteklina, toxokaróza, toxoplasmóza a jiné. Při přemnožení populace by byly ohrožené i děti hrající si na znečištěném písku či trávě,“ upozornil otrokovický radní Jiří Ondráš.

Od začátku roku bylo v rámci programu ošetřeno 62 koček a kocourů, což je více než dvojnásobné množství ve srovnání s lety, kdy program začínal. „V letošním roce jsme přispěli majitelům těchto zvířat více než 16 tisíc korun. O úspěšnosti programu svědčí i fakt, že jsme v posledních letech nezaznamenali v souvislosti s toulavými kočkami žádnou stížnost. Proto v něm hodláme pokračovat i nadále,“ poznamenal Ondráš.

Kastraci kocourů a koček zajišťují všechny veterinární ordinace ve městě. Majitel zvířete si musí ponechat doklad o zaplacení provedeného zákroku a poté jej osobně doručit na otrokovický odbor životního prostředí, kde mu bude část výdajů uhrazena. Město bude i v roce 2014 přispívat svým občanům 150 korun na kastraci kocoura a 300 korun na kočku. Příspěvek touto formou mohou zájemci využít až do vyčerpání celkové částky 20 tisíc korun, která je ročně na tento program vyčleněna. Náklady na kastraci jednoho kocoura se v letošním roce pohybovaly orientačně okolo 600 korun, kočky 750 korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x