Nový rok hlásí: ve Zlínském kraji hned čtyřikrát k volbám

Jednu speciální výjimku bude mít v novém roce 2014 Zlínský kraj. Lidé tu půjdou, pokud nebudou předčasné parlamentní volby, což také nelze vyloučit, hned čtyřikrát k volbám.

Supervolební rok ve Zlínském kraji má „na svědomí“ Tomio Okamura, který se v předčasných volbách parlamentních dostal do Poslanecké sněmovny a zanikl mu tím senátorský mandát. O post senátorů se tak bude bojovat v prvním kole už příští víkend 10. a 11. ledna. A třebaže tváře potenciálních senátorů shlížejí na voliče i v krajském městě a volební obvod číslo 80 má sídlo ve Zlíně, lidé tady volit nebudou. Zato v Uherském Brodě, Luhačovicích, Napajedlech či Otrokovicích a řadě dalších obcí ano. Případné druhé kolo voleb by se konalo o týden později.

Co se voleb týče, půjde ale opravdu jen o zahřívací kola. 23. a 24. května se v celé republice bude volit do Evropského parlamentu, Česko tam bude na dalších pět let nově zastupovat 21 europoslanců.

A volební rok pak vyvrcholí v ještě přesně neurčených termínech na podzim. Senátní volby určí třetinu, tedy 27 nových senátorů a po volbách komunálních i nové složení radnic a obecních úřadů.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x