Zima nebyla, jaro je tady. Jev, který po Novém roce pamatuje málokdo

Způsob této zimy, zdá se mi poněkud nešťastným. Parafráze Vladislava Vančury z jeho Rozmarného léta je na místě. Tak zvláštní stav věcí zimních pár desítek hodin po Novém roce si nevybavují ani pamětníci.

Je to opravdu hodně zvláštní, především to, jak dlouho už je velké teplo, to si vybavuji marně,“ říká soukromý zemědělec Alois Prachař, který v plné síle oslavil na Nový rok 83. narozeniny…

Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody připomíná vehementní nástup jara na Valašsko zdařilými fotografiemi kvetoucích třešní z ulic Valašského Meziříčí s úsměvnou poznámkou. „Na globální oteplení teď už asi opravdu nevěří jen Václav Klaus.“

Projevy ponovoročního jara jsou každou hodinou častější. Zatímco ve Velkých Karlovicích i sousední Karolince mohou skalní lyžaři na nepříliš vzhledné svahy se zbytky převážně umělého sněhu a zdatně jim na cyklostezce ze Vsetína konkurují cyklisté, ve valašských zahrádkách se dějí věci.

Zrovna se dívám, vedle primulí a sedmikrásek jdou do květu jahody, to je fakt paradox kraje ledna,“ podivuje se Karel Palička z Karolinky.

Na valašsko je teď dobré vyrazit s plavkami. „Ne, letní teploty ještě opravdu neslibujeme, ale v našich bazénech má teď velmi vyhledávané koupání poněkud jiný ráz, než v hluboké zimě,“ usmívá se Martina Žáčková z tamního Resortu Valachy. Pevně ale věří v razantní změnu počasí.

Šéf zemědělského družstva ze Zlína-Štípy Petr Slovák nepropadá panice, ale upozorňuje. U zasetých obilovin i řepky, plodin, které se teplem logicky probouzejí v kořenovém systému, si nepřejeme jediné, aby po teplotních eskapádách naráz přišly holomrazy, to by bylo pro příští úrodu zřejmě nepříjemné.

Neskutečně čilí jsou na začátku ledna, kdy většinou mrzne až praští, krtci. Jejich hromady svědčí o tom, že tihle ne vždy vítaní kypřiči půdy na zahradách mají za to, že je jaro tady. Jedna pranostika. Když krtek ryje v lednu, končí zima v květnu.

Tak uvidíme.

Fotogalerie

run_function(‚hash‘,’po-modules-photogallery‘,’16427′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚887‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚16427‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’po-modules-photogallery‘;‘,’a:0:{}‘); ?>