Sociální služby v kraji si polepší

ZLÍNSKÝ KRAJ - Po několikaletém snižování státních dotací pro sociální služby nastává pro letošní rok obrat k lepšímu. Serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí hejtmanství Gabriela Dvorníková.

V návrhu státního rozpočtu na letošní rok bylo původně počítáno s částkou o půl miliardy nižší, než jaká byla rozdělena v roce minulém, což by znamenalo další ohrožení systému sociálních služeb. Díky aktivní týmové práci, do níž se zapojili od poskytovatelů sociálních služeb přes obecní a krajské samosprávy až po většinu poslanců, včetně těch za Zlínský kraj, se podařilo docílit toho, že kapitola byla navýšena o více než miliardu a pro tento rok budou mít poskytovatelé sociálních služeb v regionu k dispozici 484 milionů korun. „To je částka o dvě desítky milionů vyšší, než v loňském roce,“ konstatovala radní pro oblast sociálních věcí Taťána Valentová Nersesjan.

Toto číslo se podle ní už blíží takzvanému optimálnímu návrhu, neboli částce, kterou poskytovatelé sociálních služeb potřebují získat, aby mohli garantovat nejen zachování služeb, ale i pozvolné zvyšování jejich kvality. Tato optimální částka byla pro letošní rok ve Zlínském kraji stanovena na necelých 490 milionů korun. „Pro zajímavost, loni jsme startovali s 419 miliony, pak ale došlo ještě k dalším třem kolům dofinancování až na částku 464 milionů korun,“ doplnila radní Valentová Nersesjan.

Díky celkové výši dotace se někde budou moci pustit do dlouho odkládaných oprav, bude možné lepší ohodnocení pracovníků či personální posílení. „Kraji se zase uvolní ruce pro koncepční činnost a nebudeme tolik zaměstnáni sháněním prostředků nutných k zajištění samotné existence sociálních služeb, jak jsme k tomu byli nuceni v minulých letech,“ dodala radní.

Od roku 2015 se zásadním způsobem změní systém financování sociálních služeb. Zatímco v současné době jsou stále ještě financovány státem, od příštího roku budou dotace pro sociální služby v kompetenci kraje.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x