Policie zasahovala kvůli nezdaněnému lihu

ZLÍNSKÝ KRAJ - Na několika místech Moravy včetně Zlínského kraje začala v úterý policejní razie zaměřená na lihovou mafii. Média o tom informoval mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták.

Policejní akce s názvem Cela souvisí s loňským odhalením asi milionu litrů nezdaněného lihu.

Při zásahu byl zadržen jednatel chvalčovské Likérky Drak Pavel Čaniga, ale také manželka zlínského podnikatele Radka Březiny Stanislava Březinová. Podle ČT souvisí policejní razie s Březinovými pokusy korumpovat z vazby svědky i orgány činné v trestním řízení. Březina stane příští týden před olomouckým krajským soudem. Se svým bratrem a dalším mužem měli obrat stát na spotřební dani o 450 milionů korun a o dalších 90 milionů na DPH.

Akce Cela navazuje na prověřování zvlášť závažného zločinu krácení daně a poplatku a podobné povinné platby,“ sdělil médiím Hanták. Kriminalisté jsou však na informace skoupí s tím, že k celému zásahu uspořádají tiskovou konferenci v pátek.

Minulý pátek byla podána obžaloba v kauze Metyl ze září roku 2012. V hlavní, takzvané zlínské větvi metanolové kauzy je 31 obžalovaných. Kvůli jedovatému alkoholu zemřelo pět desítek lidí. Tři hlavní aktéři kauzy Rudolf Fian, Tomáš Křepela, a Jiří Vacula jsou ve vazbě. Kromě nich jsou pro obecné ohrožení na svobodě stíháni další čtyři lidé. Všem hrozí v případě uznání viny 12 až 20 let nebo i výjimečný trest včetně doživotí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x