Zátoka rejnoků přijde na 25 milionů korun

ZLÍN - Celkem 25 milionů korun bude stát nová expozice v Zoo Zlín nazvaná Zátoka rejnoků. Serveru Zlin.cz to žekla mluvčí zoo Romana Bujáčková.

Velkoryse pojatá stavba se stane domovem několika desítek mořských rejnoků druhu maran atlantský. V mnoha směrech se bude jednat o unikátní expozici, která nemá ve středoevropském regionu obdoby. Tento druh rejnoků je totiž vázán na mořskou vodu. Technologie její přípravy a udržování je velmi složitá.

„Návštěvníci budou moci pozorovat rejnoky v bazénu o ploše 70 metrů čtverečních s průměrnou hloubkou vody zhruba metr. Objem celého vodního systému bude ovšem více než 80 tisíc litrů. Na druhou stranu pojetí stavby umožní návštěvníkům přímý kontakt s těmito parybami,“ podotkla Bujáčková.

Rekonstrukce pavilonu opic začala loni 4. prosince. „Pokud vše půjde podle plánů, představíme rejnoky v druhé polovině letošního roku. Náklady na výstavbu přesáhnou hlavně díky složitým technologiím částku 25 milionů korun, přičemž na jejich financování se bude podílet jak zřizovatel zoo, Statutární město Zlín, tak i samotná zoo,“ uzavřela Bujáčková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x