Devětatřicátá „Valaška“ bez sněhu ale na jedničku

Posádky 39. ročníku Rallye Ve stopě Valašské zimy odstartovaly do ryze jarního počasí s teplotami nad nulou. V prvním kole se sice na mnoha místech potkávali jezdci s námrazou, zvláště pak na mostcích, ale v druhém okruhu už sluníčko a průjezd více než stovky aut udělal svoje, takže na trati se našla jen mokrá místa.

V duchu zvyklostí, zařadit mimo tradiční „Barák“ a „Rakovou“ nějakou novinku, přibyla tentokrát divácky vděčná slalomová zkouška ve Slušovicích okolo dostihové dráhy. Diváků se přišlo podívat méně než jindy, zřejmě bez sněhu to nebylo ono. Nejvíc jich bylo ve Slušovicích a na Baráku. I vzhledem k počtu nebyly žádné problémy, jen jednou jsme museli zastavit SZ „Barák“ kvůli chytání volně pobíhajícího psa.

Statisticky řečeno – trať 39.ročníku měřila celkem 120 km a jela se dvoukolově. Slalomových zkoušek (uzavřených úseků) bylo dohromady 6 a najelo se na nich 30 km.
Zdárný průběh zajišťovalo 177 pořadatelů (včetně spojařů a časoměřičů), 2 vozy záchranného systému a 4 vozy rychlé záchranné služby s lékaři.

Od vizovické Sokolovny odstartovalo v sobotu ráno 115 posádek. Do cíle se jich vrátila rovná stovka. Až na jeden případ havárie bez zranění šlo ve všech dalších případech o technické závady.

Ze zajímavých vozidel musím upozorňujeme na vozidla Nissan 350 Z, Audi TT nebo pravidelného účastníka Rosťu Škubníka s některým ze svých Mini Cooperů. Oku lahodila pečlivě zrenovovaná např. řada vozidel Škoda 120 – 130 a jako třešnička na dortu byl Fiat 131 Abarth, známý u nás z „Barumek“ přelomu 70.- 80.let. Auto, se kterým dosahovali mistrovských titulů např. pánové Markku Alen nebo Walter Röhrl.

Ve skupině A zopakovala loňské vítězství posádka st.č.8 Tomáš Mikel – Miroslav Šůstek s vozem Renault 5,  druhá v absolutním pořadí. Ta také získala cenu pro nejlepší posádku tj. nejrychlejší posádku bez trestných bodů.
Skupinu B vyhrála posádka st.č. 65 Roman Žárský – Martin Tkadlec s vozem Škoda 130, třetí v absolutním pořadí, vloni druzí.
Také ve skupině C obhájila loňské vítězství a též celkové vítězství posádka st.č.95 Drahomír Kubica – Filip Damborský s vozem Mazda 323.
Nejlepší ženou za volantem se při svém premiérovém závodě stala se st.č.6 Paula Chaloupková, dívka s americkým řidičákem a vozem Audi TT. Na místě spolujezdce seděl její otec Otto Chaloupka. Ve své třídě A skončili 56., absolutně 79.

V sobotu odpoledne také proběhlo v rámci Projektu Renaissance předání magnetoterapeutického přístroje Nemocnici Milosrdných bratří ve Vizovicích. Tento lékařský přístroj, který slouží k rehabilitaci pacientů, má široké spektrum využití pro děti, při poúrazové léčbě až po léčbu dlouhodobě ležících pacientů. Zařízení si od dárců Michala Babáka a Otty Chaloupky (který se zúčastnil soutěže jako spolujezdec) si před naplněným sálem a za účasti vedoucí Projektu Renaissance paní Jany Boháčkové převzala ředitelka nemocnice Ing. Zdeňka Vlčková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x