Výstava v Malenovicích mapuje historii hasičství

ZLÍN - Výstava mapující vývoj hasičství je v těchto dnech k vidění v obchodním centru Centro Zlín ve Zlíně Malenovicích. Serveru Zlin.cz to za obchodní centrum sdělila Martina Linhartová.

Součástí výstavy nazvané V plamenech je i historická technika hasičů, uniformy, současné vybavení a řada dalších zajímavostí, které souvisejí s činností jak dobrovolných, tak i profesionálních hasičů především na území Zlínského kraje.

Prvotní podnět k uspořádání výstavy vzešel od dobrovolných hasičů z Dřevohostic, kteří se mimo činnost sboru starají také o exponáty svého historického muzea. Ve spolupráci s ředitelem Centro Zlín Františkem Rochovanským a kurátorkou výstavy Evou Zapletalovou se podařilo v rekordním čase realizovat celou expozici.

„Hned u vstupů si mohou lidé prohlédnout historické stříkačky, z nichž nejstarší je z roku 1875. V centrální chodbě mohou porovnat vývoj hasičských uniforem a výbavy hasičů. K činnosti profesionálních i dobrovolných hasičů patří ovšem také sport, prevence, pořádání kulturních a společenských akcí. I s tímto se mohou návštěvníci v rámci výstavy seznámit,“ upřesnil mluvčí krajských hasičů Libor Netopil.

Oživením je i videoprojekce největších požárů na území Zlínského kraje a prezentace zlínských profesionálních hasičů.

Výstava bude k vidění v průběhu února a března.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x