Lednová zimní údržba byla jedna z nejlevnějších

ZLÍN - Nejnižší náklady za posledních deset let si vyžádala lednová zimní údržba krajských silnic. Serveru Zlin.cz to za Ředitelství silnic Zlínského kraje řekl Vojtěch Cekota.

Teplá zima bez sněhu zatím šetří peníze za zimní údržbu a umožňuje vynaložit tyto prostředky na takzvané náhradní práce.

Během ledna silničáři pluhovali 2 844 kilometrů krajských silnic, posypávali 24 771 kilometrů cest, spotřebovali 775 tun soli a 2 509 tun inertního posypového materiálu. Náklady činily 12,352 milionu korun. Jsou to nejmenší lednové náklady na zimní údržbu silnic II. a III. třídy ve Zlínském kraji za posledních deset let.

Například loni v lednu dosáhly náklady za zimní údržbu krajských silnic částky 47,91 milionu korun, o rok dříve to bylo 32,3 milionu korun. „Pracovníci společností Správa a údržba silnic se tak letos mohli v lednu věnovat i jiným pracím. Upravovali příkopy, krajnice, káceli a prořezávali stromy a keře podél silnic, opravovali svodidla. Na těchto pracích odvedli výkony za osm milionů korun,“ uvedl provozně-technický náměstek Ředitelství silnic Zlínského kraje Radek Berecka.

Neobvykle teplé počasí panuje v regionu už dva měsíce za sebou, takže úspory na zimní údržbě silnic jsou patrné i v součtu nákladů za celé zimní období od loňského října. Celkové náklady za dosavadní část zimního období 2013/2014 nyní dosahují částky 36,3 milionu korun. Před rokem to bylo za stejné období téměř dvakrát tolik – 72,4 milionu korun.

Z hlediska zimní údržby silnic příznivý průběh počasí pokračoval i v první únorové dekádě. Příznivě se to projevuje i na stavu povrchů vozovek, který je výrazně lepší než při nepříznivých klimatických podmínkách.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x