Policie se zaměřila na cizince a jejich doklady

ZLÍNSKÝ KRAJ – V posledních dnech se policisté ve Zlínském kraji zaměřili na kontrolu cizinců, zejména pak na jejich povolení k pobytu a práci. Server Zlin.cz o tom informovala policejní mluvčí Jana Macalíková.

Policisté z odboru služby cizinecké policie zjišťovali na Zlínsku a Uherskohradišťsku, zda podnikatelé a jejich zaměstnanci dodržují předpisy, které se vážou k zaměstnávání cizinců. Vybrali si k tomu několik diskoték a restaurací. Obešli jich minimálně deset a zkontrolovali téměř šedesát lidí.

Osmnáct z nich byli cizí státní příslušníci. S výsledky kontroly jsme byli spokojeni. Pokuta padla jen v jednom případě, a to za přestupek. Cizinec totiž nepředložil doklad o cestovním zdravotním pojištění,“ uvedla Macalíková.

Loňské kontroly dopadly ve srovnání s tou letošní mnohem hůř. Policie ve spolupráci s Oblastním inspektorátem práce, ale také s Krajskou hygienickou stanicí, Živnostenským úřadem, Hasičským záchranným sborem a Celním úřadem se zaměřovala nejen na restaurace, ale také na stavby.

Vloni jsme zahájili 38 správních řízení o vyhoštění z České republiky, z toho ve 26 případech kvůli výkonu práce bez povolení k zaměstnání,“ sdělila Macalíková. Nejvíc, celkem 24 vyhoštěných lidí pracujících načerno, bylo přitom z Ukrajiny, dva byli z Vietnamu. „V šesti případech byl člověk vyhoštěn pro neoprávněný pobyt na území České republiky a v dalších šesti kvůli závažnému narušení veřejného pořádku,“ dodala policejní mluvčí.

V roce 2013 bylo také odhaleno 608 přestupků  za porušení povinností vyplývajících ze zákona o pobytu cizinců na území České republiky. „Nejčastěji neměli doklad o uzavření cestovního zdravotního pojištění nebo předložili neplatný či poškozený cestovní doklad,“ uvedla mluvčí.

Dále policie řešila 112 správních deliktů lidí, kteří cizince za úplatu ubytovávali. Ti mají totiž podle zákona o pobytu cizinců v ČR povinnost oznámit do tří pracovních dnů, že poskytli bydlení cizinci, a měli by také vést domovní knihu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x