Lukovský zimní víceboj povede stopou Františka Seilerna

LUKOV - U Zoo Zlín odstartuje v sobotu dopoledne Lukovský zimní víceboj stopu Františka Seilerna, cílem je hrad Lukov. Server Zlin.cz o tom informoval Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

Sportovní i vědomostní disciplíny si budou moci vyzkoušet děti od tří let i dospělí. „Program se uskuteční, i když nebude sníh,“ ujistil Jiří Holík ze spolupořádajícího Spolku přátel hradu Lukova.

Prezence registrovaných soutěžících bude od 9.30 hodin na velkém parkovišti u Zoo Zlín, zahájení soutěže pak v 10.30 hodin před zámkem Lešná. Disciplínami budou: krátký běh na lyžích i bez nich (při přesunu z Lešné po cyklostezce na hrad Lukov), hod kládou do dálky, běh do vrchu (z hradního příkopu), tažení břemene a trefování cíle. Vyhlášena bude soutěž o nejlepší sochu a soutěž o nejlepší retro oblečení a ski á la hrabě František Seilern (1859 – 1919). „Ve vyhřátém prostoru hradních informací na Lukově budou k zakoupení materiály o hradě, teplé nápoje, Zbořilovy klobásy a další občerstvení. Na hradě bude hořet táborový oheň,“ doplnil Jiří Holík.

Akce má vazbu na někdejšího majitele lukovského panství hraběte Františka Seilerna. Ten na konci 19. století přivezl na Zlínsko velkou novinku – dřevěné ski. Lyžařskou výstrojí vybavil zaměstnance lesní správy a v roce 1893 dokonce uspořádal na svahu nad Lukovem závody ve sjezdu a v běhu na lyžích.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x