Česnek ze všech úhlů pohledu. V Buchlovicích bude celonárodní seminář

Rovný týden chybí do setkání odborníků, kteří znají česnek jako nikdo jiný. V Buchlovicích se v úterý 25. února uskuteční už podruhé celonárodní seminář nazvaný prostě, jednoduše i výstižně "O česneku."

Jaká bude jeho náplň? Leccos prozradí jeden z hlavních organizátorů ing. Miroslav Hrdý, který léta stojí rovněž za organizací unikátní akce, tradičního letního buchlovického Festivalu česneku.

Začneme aktuálně, jak se česneku vysazenému zpravidla na podzim daří v téhle jarní zimě? Není teplé počasí na škodu?

Mohu posloužit vlastní zkušeností, na svém česnekovém záhoně musím užívat na rašící příští úrodu náhražku milosrdné sněhové pokrývky, tedy netkanou bílou textilii. Pak je česnek v pohodě. Samozřejmě by ještě mohly pozlobit hluboké mrazy, jinak by ale vše mělo být o.k. Tedy ouplně korektní.

O čem bude především řeč na vašem semináři?

Nepochybně o česneku, a to ze všech možných úhlů pohledu. O pěstování, jedinečnosti našich odrůd, ochraně před naším strašidlem, jímž je há-ďátko zhoubné – fuj to je název a mnohém dalším, třeba certifikaci našeho, českého česneku.

I o tom, jak se česnek prodává?

Samozřejmě, o to jde řekněme v první řadě, bavit se budeme o produkci i trhu s českým česnekem z pohledu velkoobchodu a obchodních řetězců, námětů k diskusím máme spoustu.

Jak jste na tom s konzumací česneku Vy osobně?

Doufám, že jdu příkladem, vždyť třeba teď koncem zimy je česnek vždy i léčivem v řadě podob, třeba i v té, kterou právě ochutnávám, myslím, že se za svou pastu z česneku se solí a sádlem stydět nemusím.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x