Obchvat Valašského Meziříčí vyvolává emoce

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Nové vedení Ministerstva dopravy ČR počítá s obchvatem Valašského Meziříčí, proti jsou ale někteří aktivisté a majitelé pozemků. Serveru Zlin.cz to řekla mluvčí města Renata Votrubová.

Investorská příprava přeložky silnice I/57 v západním obchvatu města pokračuje aktualizací projektu I/57 Valašské Meziříčí – Jarcová, obchvat. Tento záměr má být do tří měsíců předán k posouzení Centrální komisi Ministerstva dopravy ČR. Technické řešení je podle Ředitelství silnic a dálnic ČR v naprostém souladu s platným Územním plánem města, pouze v rámci hledání úsporného řešení je sledováno dvoupruhové šířkové uspořádání s etapovým vypuštěním mimoúrovňové křižovatky se silnicí II/150.

„Tuto přípravu nyní ohrožují hlavně nekoncepční laické návrhy některých občanů a občanských sdružení. V roce 2011 to bylo například občanské sdružení Srdce Valašska, Klub Věcí veřejných a nyní aktuálně návrh pana Oldřicha Kuběny. Počítají s novým trasováním a naprostým přepracováním návrhu obchvatu,“ konstatovala Votrubová.

Vlastník potencionálně dotčených pozemků Kuběna navrhuje trasovat obchvat mezi spojenou Bečvou a areálem podniku Deza, návrh VV již dříve toto rozpracoval do dvou variant. Kuběna aktuálně doplnil svůj návrh o úplné zrušení mimoúrovňových křižovatek Bynina a Podlesí a navrhuje napojit Valašské Meziříčí na plánovaný obchvat pouze přes mimoúrovňovou křižovatku Poličná. Doprava z obchvatu by tak do města směřovala pouze přes kapacitně velmi omezenou ulici Sokolská, kde například podjezd pod železniční tratí naprosto vylučuje její zkapacitnění.

„Tento návrh je v naprostém rozporu s platným územním plánem města a vůbec nenavazuje (ani nemůže) na dlouhodobě rozestavěné stavby přeložky silnice I/35 v letech 2008 – 2014, a již vůbec nemá vazbu na dlouhodobě připravovanou přeložku silnice I/35, takzvanou Palačovskou spojku, tedy napojení Valašského Meziříčí na dálniční síť,“ reagovalo vedení Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Termín realizace by se tak podle vedení města s největší pravděpodobností prodloužil o několik let.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x