Divadlo se chystá na premiéru Žítkovských bohyň

ZLÍN - Městské divadlo Zlín se připravuje na světovou premiéru divadelní adaptace knižního bestselleru Kateřiny Tučkové Žítkovské bohyně. Serveru Zlin.cz to řekla mluvčí divadla Veronika Jurčová.

Premiéra se ve zlínském divadle uskuteční v sobotu 1. března v 19 hodin ve Velkém sále. Drama o ženách z nedalekého regionu Moravské Kopanice, obdařených výjimečnými schopnostmi léčit, uřknout, vidět do budoucnosti i přivolat lásku, do Zlína přivedlo někdejšího uměleckého šéfa Dodo Gombára. Tentokrát v se představí v roli režiséra. Veřejná generálka a premiéra jsou už vyprodané.
 
Magický příběh bohyní ze Žítkové je fikcí, ale vychází ze skutečných událostí. Velkou roli v příběhu hrají například přepisy záznamů z Krevní knihy města Bojkovice nebo StB. „Jako čtenář jsem byl románem zasažen, je strhující a skvěle napsaný. Inscenace bude místy možná v něčem ještě nekompromisnější a tvrdší,“ konstatoval Dodo Gombár. Při psaní scénáře byl s Kateřinou Tučkovou v kontaktu a vše s ní konzultoval. „Byla velmi velkorysá. Neměla potřebu do procesu vstupovat a dala mi volnou ruku, čehož si moc cením,“ uvedl.
 
Žítkovské bohyně nabízejí velké herecké příležitosti. V hlavní roli Dory Idesové diváci uvidí absolutní vítězku divácké ceny Aplaus 2013 Hanu Tomáš Briešťanskou, která bude od června alternovat s Petrou Hřebíčkovou. Jakoubek Ides bude Jan Leflík, Surmenu ztvární další herečka oceněná prestižní Thálií Helena Čermáková, Irmu Gabrhelovou Eva Matalová a Mahdalku Milena Marcilisová. „Obsadili jsme asi devadesát procent zlínského souboru a navrch ještě přizvali ochotníky z Vizovic,“ doplnil režisér.
 
Bohyně budou v kopaničářských krojích a velká část hry se bude odehrávat v metaforickém prostoru autobusové zastávky a kolem ní. „Každý z nás se někdy na zastávku postavil. Je to taková čekárna na to, co bude, a to nám přišlo pro Žítkovské bohyně příznačné,“ vysvětlil Dodo Gombár. Atmosféru okreslí autorská hudba Davida Rottera.
 
Hlavní postava románu i inscenace Dora Idesová je jednou z posledních z rodu žítkovských bohyní. Jejich umění se však nenaučila. Vystudovala etnografii a rozhodla se o nich napsat vědeckou studii. Na konci 90. let objevila v jednom z archivů spis StB vedený na svou tetu, bohyni Surmenu, která je v něm označována jako vnitřní nepřítel. Rozplétá osudy žítkovských žen a pomalu zjišťuje, že i ona je součástí tajemné tradice, i když se bohyní nikdy nestala. Čím více se o minulosti dozvídá, tím více poznává sebe samu.
 
Ve středu 26. února v 17 hodin zve divadlo do Dílny na besedu s tvůrci – Klevetivou středu. V pátek 28. února v 10 hodin se ve Velkém sále koná veřejná generálka. Ve středu 5. března v 17 hodin láká divadlo i na Žítkovské bohyně s hlídáním dětí – služba je pro předplatitele zdarma, pro ostatní je zpoplatněna částkou 100 korun za představení.
×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x