Ve zlínském parku vzrostlé stromy chybět nebudou

ZLÍN - Podle vedení zlínské radnice se lidé nemusejí obávat, že by z revitalizovaného parku Komenského zmizely veškeré vzrostlé stromy. Server Zlin.cz o tom informoval mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák

Celkem pět vzrostlých stromů bude přesazeno na nová místa, z nově vysazených 296 stromů bude 48 s obvodem kmene 25 až 30 centimetrů, tedy již se zapěstovanou korunou.

„Park Komenského svou odpočinkovou funkci rozhodně neztratí. Vzrostlých stromů bude v parku dost. Veřejnost určitě potěší také elegantní tvarové stěny, do kterých vysázíme 237 kusů dřevin,“ sdělil náměstek primátora Bedřich Landsfeld, do jehož kompetencí patří životní prostředí ve městě.

Zeleně bude v rekonstruovaném parku v konečném stavu více než doposud. Kromě téměř tří stovek stromů zde bude vysázeno 3 984 keřů a 11 434 trvale rostoucích květin.

Proměna zeleně bude v parku zásadní. Už z něj zmizely staré a neperspektivní stromy, které se dostaly na hranu životnosti či dokonce za ni. Dvě desítky z nich odborníci dokonce vyhodnotili jako nebezpečné pro své okolí. Zásadní probírky se dočkaly i přerostlé keře. „Tvořily temná zákoutí, radost z nich měli v posledních letech snad jen bezdomovci. A narkomani, což je poznat na počtu použitých injekčních jehel, které během rekonstrukce nacházejí dělníci právě pod keři,“ konstatoval náměstek primátora Ondřej Běták, který má ve Zlíně na starosti bezpečnost.

Zásadním způsobem se díky rekonstrukci zvýší funkčnost parku. Lidé budou moci chodit po zcela nových chodnících, k dispozici budou mít zátěžový trávník, který snese dětské hry či sezení a ležení při pikniku nebo odpočinku. Umístěn zde bude zcela nový altán pro hudební produkce, moderní dětské hřiště, prostor pokryje signál wi-fi. V přilehlé ulici Školní vznikne první pěší bulvár ve Zlíně, nové využití bude mít budova bývalé knihovny. Zázemí v ní naleznou kulturní soubory, sloužit bude seniorům a také maminkám, kteří v ní budou moci přebalit či nakojit své malé děti nebo si s nimi pohrát v herně. Před budovou vznikne posezení s fontánou.

Rekonstrukce parku skončí začátkem července.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x