ZLINFEST: Výstava filmových klapek zahájí svou pouť v automobilovém muzeu

ZLÍN - Putovní výstava umělecky ztvárněných filmových klapek, která je součástí Zlín Film Festivalu, bude letos zahájena ve Škoda Muzeu v Mladé Boleslavi. Serveru Zlin.cz to oznámil mluvčí festivalu Martin Pášma.

V pořadí 17. Minisalon – Filmové klapky 2014 začne výstavou v Mladé Boleslavi, kde bude kolekce klapek k vidění od 12. března do 4. dubna. Na 120 letošních klapek se pak přesune do Prahy a nakonec celá výstava doputuje do Zlína. Zde se pak v  průběhu 54. ročníku Zlín Film Festivalu uskuteční, a to v úterý 3. června od 13 hodin, jejich dražba.

Aukcí získané prostředky budou i letos použity na podporu studentské filmové tvorby.

Tradici umělecky ztvárněných filmových klapek vynalezli před 16 lety organizátoři Zlín Film Festivalu. V roce 1998 při příležitosti konání 38. ročníku festivalu ve Zlíně zapůjčili 26 klapek umělcům z různých oborů – výtvarníkům, hercům, filmařům – a požádali je, aby dřevěným klapkám vtiskli svůj osobitý výtvarný rukopis.

Umělecky ztvárněné klapky neobdivovali v minulosti jen návštěvníci galerií ve Zlíně, expozice byla k vidění v Praze, v Brně, ale také v Bruselu nebo v americkém Los Angeles.

„Za 16 let bylo vytvořeno, vystaveno a vydraženo 1 692 klapek, které prostřednictvím veřejných aukcí konaných v průběhu festivalu vydělaly kolem 25 milionů korun. Tyto prostředky byly využity při výrobě více než 200 audiovizuálních děl,“ doplnil Pášma.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x