Policie varuje ženy před podvodníkem

ZLÍNSKÝ KRAJ - Policisté pátrají po podvodníkovi Jaroslavu Hemerkovi, který řádí po celé republice. Zaměřuje se na ženy, po krátké známosti si od nich půjčí peníze a zmizí, serveru Zlin.cz to sdělila vsetínská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Třiapadesátiletý Jaroslav Hemerka má trvalé bydliště v Olomouci, ovšem tam se nezdržuje a podle policejních informací se pohybuje po celé České republice. Z žen láká peníze pod různými záminkami – někdy na koupi různých věcí, jindy na dopravu s tím, že byl okraden, nebo že někde zapomněl svoji tašku s peněženkou. Mnohdy přichází s nabídkou sestavování rodokmenů. Pod touto záminkou se dostane do bytů lidí a rodokmen s nimi probírá. Při řeči, kdy působí velmi slušně a důvěřivě, pak zmíní svoji tíživou situaci a požádá o zapůjčení financí.

Podvodu se dopustil na podzim roku 2012 i na Vsetínsku, kdy si od třiašedesátileté ženy z Valašského Meziříčí půjčil 6 200 korun, které jí slíbil za několik dnů vrátit. Žena je dosud bez peněz a s podvodníkem se nemůže zkontaktovat. Jaroslav Hemerka ženu poznal v nemocnici ve Valašském Meziříčí, kde byl hospitalizovaný. Na pokoji v nemocnici ležel pan Hemerka s poměrně vážně nemocným ženiným manželem, o kterého se Hemerka staral. Z tohoto důvodu mu žena důvěřovala a peníze mu zapůjčila.

Jeden z posledních zaevidovaných prohřešků tohoto muže je z první poloviny února letošního roku. Jaroslav Hemerka vylákal od devětadvacetileté ženy žijící v Boskovicích, se kterou se seznámil v tamní nemocnici, kde byl hospitalizovaný, 2 500 korun, které údajně potřeboval na zaplacení zámečníka, a také na nový zámek, jelikož ztratil klíče od bytu v Brně. Peníze ženě nevrátil a od té doby se s ním žena nemůže telefonicky spojit.

Hemerka byl v minulosti několikrát stíhaný a trestaný především za podvody. Teď je po něm už dva roky vyhlášené celostátní pátrání. „Pokud by Jaroslava Hemerku lidé někde spatřili nebo by věděli, kde se zdržuje, ať neprodleně kontaktují linku 158. Přihlásit by se nám měly i ženy, které také podvedl, ale věc neohlásily,“ dodala Javorková. Policie má k dispozici Hemerkovu fotografii s brýlemi, ty ale údajně nosí jen na čtení.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x