Lidé už mohou žádat o vydání voličského průkazu pro eurovolby

ZLÍN - Lidé už mohou začít žádat o vydání voličského průkazu pro volby do Evropského parlamentu, které se budou konat ve dnech 23. a 24. května. Serveru Zlin.cz to řekl mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

Volič může požádat o vydání voličského průkazu písemným podáním opatřeným ověřeným podpisem voliče, doručeným nejpozději 15 dnů přede dnem voleb, to je do 8. května, obecnímu úřadu.

„Voličský průkaz vydává obecní úřad tomu, kdo je zde zapsán v seznamu voličů pro volby do Evropského parlamentu a nebude moci nebo nehodlá volit ve volebním okrsku, pro který je tento seznam veden,“ vysvětlil Karel Švehlík, vedoucí oddělení správního magistrátu. Obecní úřad nejdříve 15 dnů přede dnem voleb předá voličský průkaz osobně voliči nebo osobě, která se prokáže plnou mocí s ověřeným podpisem voliče, žádajícího o vydání voličského průkazu, anebo jej voliči zašle.

Ověření podpisu na žádosti o voličský průkaz je v tomto případě osvobozeno od správního poplatku. Voličský průkaz opravňuje voliče ve dnech voleb do Evropského parlamentu k hlasování v jakémkoliv volebním okrsku na území České republiky.

Pokud jde o město Zlín, žádost o vydání voličského průkazu se vyřizuje na odboru občansko-správních agend, kterí sídlí v ulici L. Váchy v Prštném.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x