Zvířata v Zoo Zlín se stěhují do venkovních výběhů

LEŠNÁ – Zvířata v Zoo Zlín se začala stěhovat do svých letních příbytků. Server Zlin.cz o tom informoval zoolog Pavel Shromáždil.

Jako první jsme přestěhovali trojici ovcí somálských, které dnes lidé najdou na rozhraní Etiopie I a Etiopie II. Druhou oblast už také osídlil mladý pár zebu. Lidé je rozeznají podle barvy. Býk je černý, kravka  hnědá,“ řeklShromáždil, který připomněl, že zebu jsou největší a nejtěžší zvířata, která se pravidelně stěhují z letních příbytků do zimních. „I když se jedná o zakrslou formu skotu, jejich stěhování a převoz v transportní bedně není úplně jednoduchý a vyžaduje spolupráci hned několika lidí,“ podotkl Shromáždil.

Ze savců ještě do prostorného výběhu se stromy v asijské části vypustila Zoo Zlín také gibony lary. Své obvyklé letní místo v Etiopii II nedaleko Kefa baru už obývají také hyeny skvrnité.

Některé další druhy savců není nutné přímo stěhovat. Stačí jim jednoduše otevřít dvířka. Týká se to například siamanga na ostrůvku Hala-Bala. „Ven chodí na stále delší a delší dobu i samice tapíra čabrakového, jejíž pronikavé volání uslyší lidé možná už i několik set metrů před její vlastní expozicí. Určitě ani netuší, že už brzy tady nebude sama, ale ve společnosti mladého samce ze Zoo Lipsko,“ řekl Shromáždil.

Průchozí je po měsících zimního klidu i expozice klokanů rudokrkých. Řada samic má ve vaku už poměrně velká mláďata.

Z ptáků jsme do letních příbytků přestěhovali pár ledňáčků modrokřídlých. Je tam pár nelétajících čápů černých. Z kachen pak už třeba ostralky štíhlé nebo barevně výrazný samec kachničky mandarínské,“ dodal Shromáždil.

Ven za slunečným počasím vyšli i sloni, žirafy Rothschildovy, lachtani hřivnatí, nosorožci tuponosí a další velká a atraktivní zvířata.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x