ZLINFEST: Festival uvede filmy a trailery studentů

ZLÍN – Letos představí Zlín Film Festival (ZFF) studentské filmy z celého světa hned ve dvou soutěžích. Přibude soutěž studentských trailerů, sdělil serveru Zlin.cz mluvčí festivalu Martin Pášma.

Letošní 54. ročník festivalu se více otevírá studentskému filmu. Tou stálou a tradiční formou je Mezinárodní soutěž studentských filmů Zlínský pes, v níž se utkají studentské filmy z celého světa v kategoriích hraný film, animace a dokument.

Novinkou je Soutěž studentských trailerů, která se v loňském roce konala pod hlavičkou projektu Duhová kulička, ale od letoška je oficiální součástí studentské sekce ZFF. O nejlepším traileru přitom rozhodne on-line hlasování veřejnosti, které se uskuteční ještě před samotným festivalem. Všichni studenti se mohou přihlásit do obou soutěží nebo jen do jedné z nich. 

Loňský rok byl pro nás zatěžkávací zkouškou, jestli vůbec zvládneme po tolika letech Zlínského psa ještě obnovit. Jsem si jistá, že se nám to povedlo. Měli jsme možnost ukázat mnoho velmi dobrých studentských filmů, které posbíraly ocenění i na jiných světových festivalech. Věříme, že letos ukážeme ještě lepší,“ řekla koordinátorka studentské sekce Dominika Saktorová a dodala: „Letos chceme diváky nalákat i studentskými trailery, o kterých mohou rozhodnout sami v on-line hlasování.“

Programová ředitelka Markéta Pášmová k studentské části filmového programu uvedla: „Studentský trailer patří do sekce Zlínský pes, která je otevřena veřejnosti. Duhová kulička se stále více profiluje jako úzce profesní odborná část festivalu věnovaná filmovému marketingu. Zlínský pes je tak jedinou platformou studentské tvorby na ZFF.“

V obou soutěžích – nejlepší studentský film i nejlepší studentský trailer jsou pro studenty připraveny zajímavé ceny. V Mezinárodní soutěži studentských filmů Zlínský pes obdrží absolutní vítěz jeden tisíc euro a autor nejlepšího traileru může získat 10 tisíc korun. Všechny filmy, které postoupí do užšího výběru, jsou navíc zaneseny v oficiálním katalogu festivalu, budou promítány pro veřejnost ve zvláštních blocích v průběhu celého festivalu. O vítězi rozhodne tříčlenná mezinárodní odborná porota.

Studenti mohou své filmy hlásit do soutěže do poloviny března, autoři trailerů mají čas do konce března.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x