Vyhlášení protektorátu připomene ve Vizovicích výstava

VIZOVICE – Někomu život, někomu smrt. Tak se jmenuje výstava, která začne v pátek 14. března v 17 hodin vernisáží v Informačním centru Domu kultury ve Vizovicích. Server Zlin.cz o tom informovala místostarostka Vizovic Zuzana Štalmachová.

V předvečer 75. výročí vyhlášení Protektorátu Čechy a Morava autoři výstavy připomenou útok na zastupujícího říšského protektora a generála policie Reinharda Heydricha, ohlédnou se za událostmi a osobnostmi nejvýznamnějšího odbojového činu druhé světové války v Evropě, v němž i město Vizovice sehrálo svou úlohu.

Výstava bude volně přístupná do pátku 11. dubna v pracovních dnech vždy od 8:00 – 12:00 a od 12:30–16:30,“ pozvala místostarostka.

27. května 1942 provedli českoslovenští parašutisté Jozef Gabčík a Jan Kubiš, příslušníci paradesantního výsadku Anthropoid, spolu s Josefem Valčíkem, příslušníkem výsadku Silver A, útok na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Jde o nejvýznamnější čin domácího i zahraničního odboje v období druhé světové války – symbol odporu českého národa proti nacistickému režimu. V důsledku útoku a následných represí nacistické okupační správy anulovali signatáři Mnichovské dohody platnost svých podpisů.

Výstavu Asociace nositelů legionářských tradic v roce 2012 k 70. výročí útoku na Heydricha zhlédlo více než 50 tisíc návštěvníků na více než 20 místech České republiky. Expozice živou formou přibližuje významné období českých dějin – období od roku 1938 a hrozícího nebezpečí nacismu až do konce roku 1942 a zároveň se zabývá důsledky útoku a jeho významu pro současnost,“ uvedla Štalmachová.

Zvláštní místo bude vyhrazeno Ivanu Kolaříkovi, rodákovi z Valašského Meziříčí, který by se 22. března dožil 94 let, příslušníkovi sabotážního výsadku Out Distance. Výsadku velel Adolf Opálka, který 18. června 1942 padl v boji v pravoslavném kostele svatých Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici po boku Jozefa Gabčíka, Jana Kubiše, Josefa Valčíka a dalších tří příslušníků dvou výsadků. Třetím příslušníkem výsadku Out Distance byl pozdější zrádce a konfident Gestapa Karel Čurda. Ivan Kolařík padl na útěku v bezvýchodné situaci 1. dubna 1942 v Nádražní ulici ve Vizovicích. Jako první a jediný z výsadkářů padlých v protektorátu má svůj hrob. Odpočívá na Lesním hřbitově ve Zlíně, v místech 26. pole. Jeho památku si připomene vedení města Vizovice pietním položením věnce v den výročí jeho úmrtí, 1. dubna 2014, u pamětní desky odhalené mu předloni na objektu Sokolovny u Nádražní ulice ve Vizovicích. Ve stejný den Kolaříkovu památku tradičně uctí u jeho hrobu příslušníci Klubů výsadkových veteránů Holešov a Zlín, které opět doprovodí kronikář města Vizovice Jiří Madzia.

Návštěvník výstavy se může prostřednictvím 24 velkoformátových panelů seznámit se situací Československa v období od Mnichovské dohody přes okupaci českých zemí, s vývojem odboje v protektorátu i s konstituováním zahraničního odboje, s nástupem Heydricha na místo zastupujícího říšského protektora a s okamžitými opatřeními proti domácímu odboji,“ přiblížila Štalmachová. Panely podrobně prezentují situaci od Heydrichova nástupu do uskutečnění útoku a odvetu nacistů vůči odboji. Autory výstavy jsou publicistka a editorka Jindra Svitáková a Jaroslav Čvančara, historik a nejvýznamnější odborník na období heydrichiády.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x