NEZAMĚSTNANOST: Ve Zlínském kraji nezaměstnaných mírně ubylo

ZLÍNSKÝ KRAJ - Situace na trhu práce se ve Zlínském kraji během měsíce února mírně zlepšila, podíl nezaměstnaných dosáhl hodnoty 8,7 procenta. Serveru Zlin.cz to řekla ředitelka krajské pobočky Úřadu práce ČR ve Zlíně Miriam Majdyšová.

Počet evidovaných uchazečů se v průběhu února snížil o 393 lidí, což představuje pokles nezaměstnanosti o 1,1 procenta. Pokles nezaměstnanosti ve Zlínském kraji byl vyšší než v celé České republice, kde činil 0,6 procenta.

Ke konci února evidují pracoviště úřadu práce ve Zlínském kraji 35 093 uchazečů o zaměstnání. Podíl nezaměstnaných dosáhl hodnoty 8,7 a ve srovnání s podílem nezaměstnaných v ČR je mírně vyšší (podíl nezaměstnaných v České republice dosáhl hodnoty 8,6).

V průběhu měsíce února se na pracovištích úřadu práce ve Zlínském kraji nově zaevidovalo 2 473 uchazečů o zaměstnání, což je o 48 procent méně než v lednu. Klesl také počet vyřazených uchazečů na 2 866, což je o 11 procent méně oproti lednu.

Vývoj nezaměstnanosti v jednotlivých okresech Zlínského kraje byl podobný, ve všech okresech došlo k poklesu nezaměstnanosti. Nejvíce klesla nezaměstnanost v  okrese Uherské Hradiště a to o 1,9 procenta. Podíl nezaměstnaných v tomto okrese klesl v průběhu února z 8,2 na 8,0. Naopak nejméně klesla nezaměstnanost v okrese Kroměříž, a to o 0,5 procenta. „I nadále však evidujeme nejvyšší podíl nezaměstnaných v rámci kraje v okrese Vsetín – 9,9 procenta. Následuje okres Kroměříž s podílem nezaměstnaných 9,7, dále Uherské Hradiště a Zlín se 7,7 procenta,“ doplnila Majdyšová.

Zřejmě i mírná zima má za následek nárůst počtu volných pracovních míst. Na konci února evidovala pracoviště úřadu práce ve Zlínském kraji celkem 1 720 volných pracovních míst, což je o 235 více než předchozí měsíc. V nabídce volných pracovních míst opět převažují pracovní místa pro seřizovače a obsluhu obráběcích strojů (100 míst), obchodní zástupce (98 míst), řidiče nákladních automobilů a tahačů (69 míst) a svářeče (také 69 míst).

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x