Tibetská vlajka visí i na řadě míst Zlínského kraje

ZLÍNSKÝ KRAJ - Tibetská vlajka visí od rána na řadě městských a obecních úřadů také ve Zlínském kraji, a to v rámci připomínky 55. výročí protičínského povstání v Tibetu, při kterém zemřelo nejméně 80 tisíc Tibeťanů. Serveru Zlin.cz to sdělili mluvčí jednotlivých měst.

Vlajka visí také například na budově valašskomeziříčské radnice. „Opět jsme se k mezinárodní kampani Vlajka pro Tibet připojili. Vyvěšením vlajky chceme podpořit nejen lid Tibetu, ale i další národy, které za svoji svobodu a identitu bojují,“ řekl místostarosta města Jiří Pernický.

Tibetská vlajka zdobí také Městský úřad v Otrokovicích. „Tibetskou vlajku vyvěšujeme jako symbol solidarity. Vyjadřujeme tak úctu obětem Tibetského povstání ve Lhase a podporu nelehkého boje Tibeťanů za jejich práva,“ objasnil postoj radnice otrokovický starosta Jaroslav Budek.

Mezinárodní kampaň Vlajka pro Tibet vznikla v polovině devadesátých let v západní Evropě s cílem poukázat na dlouhodobé porušování lidských práv v Tibetu. Česká republika se ke kampani připojuje pravidelně od roku 1996. Podle serveru www.tibinfo.cz se k aktu přidalo 599 českých obcí, městských částí, magistrátů či krajů.

Při krvavém povstání proti čínské okupaci zemřelo 10. března 1959 na 80 tisíc Tibeťanů, přes milion lidí následně zemřelo ve věznicích, pracovních táborech nebo vlivem hladomoru. Po potlačení povstání se uchýlil politický a duchovní vůdce Tibeťanů Dalajláma do indického exilu. I v současnosti je v Tibetu systematicky potlačována svoboda slova, užívání mateřského jazyka, politického a náboženského vyznání, kulturní a národní identity, je omezován pohyb na území Tibetu a jsou zde desítky politických vězňů. Je diskutováno mučení a odpírání zdravotní péče. Jsou zavedeny regulující programy kontroly porodnosti Tibeťanů a existuje silná cenzura sdělovacích prostředků i internetu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x