Do Války růží se zapojí i Vizovice nebo Buchlovice

ZLÍNSKÝ KRAJ - Na památkách ve správě Národního památkového ústavu se letos uskuteční květinové výstavy zaměřené na růže, Válka růží tak pomyslně spojí celou řadu zámků. Jak server Zlin.cz informovala mluvčí Národního památkového ústavu v Kroměříži Dagmar Šnajdarová, ve Zlínském kraji se do akce zapojí zámky ve Vizovicích a Buchlovicích.

Cyklus květinových výstav byl zahájen před několika dny na zámku v Rájci nad Svitavou expozicí Kamélie – růže Dálného východu. Výstava kamélií tu potrvá do 16. března a návštěvníci budou mít možnost prohlédnout si nejen květinami a květinovými aranžmá vyzdobené zámecké interiéry, ale do konce března i zámecké skleníky s kvetoucími kaméliemi.

Do Vizovic dorazí projekt Válka růží 10. května a výstava nazvaná Rosa Mariae tu potrvá do 18. května. Na květinovou výzdobu buchlovického zámku si pak návštěvníci budou muset počkat až do července. Výstava se tu bude jmenovat Růže na zámku a potrvá od 3. do 6. července.

„Symbol letošních květinových výstav Válka růží připomíná specifický vojenský konflikt, jehož prostřednictvím se v 15. století dvě větve královského rodu snažily získat vládu v Anglii. Ačkoli růže či jiné květiny nesehrály ve válce samotné žádnou hlavní roli, přesto se stala růže její ikonou, a to díky erbovním znakům. Rod Lancasterů měl ve znaku růži červenou a štít rodu Yorků zdobila růže bílá,“ podotkla Šnajdarová.

Růže má mezi květinami naprosto výsadní postavení, spolu s vinnou révou je jednou z prvních historicky doložených kulturně pěstovaných rostlin. Růže byla velice ceněna a oblíbena ve všech obdobích a slozích, nejvýznamnější postavení měla v antice, renesanci, baroku a biedermeieru.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x