Baťův institut se chystá na videomappingový festival Maska

ZLÍN - Ve 14|15 Baťově institutu ve Zlíně vyvrcholil třídenní workshop pro příznivce videomappingu, v dubnu se tu chystá videomappingový festival Maska. Serveru Zlin.cz to řekla mluvčí institutu Michaela Mitáčková.

Lekce nového druhu vizuálního umění připravila Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně spolu s občanským sdružením Hucot. Videomapping si postupně získává stále více mladých grafiků. Nejčastěji se využívá například pro zatraktivnění kulturních událostí a festivalů, své uplatnění ale našel už i v reklamě. „Našich workshopů se účastnila více než desítka mladých studentů vysokých škol a také jeden středoškolák. Během tří dnů si vyzkoušeli nejrůznější techniky. Ti nejpokročilejší si dokonce připravili projekce, které odprezentovali na fasádě 15. budovy továrního areálu,“ přiblížil lektor Václav Ondroušek.

Budova nabízí ideální podmínky – plochu 60 krát 10 metrů. Z protějších oken na ni míří pět vzájemně propojených projektorů. Videomappingová plocha ve 14|15 Baťově institutu je navíc unikátní tím, že se jedná o jedinou stálou videomappingovou plochu v rámci celé České republiky. Většina podobných ploch je totiž zpravidla připravována jen pro konkrétní projekty a na velmi krátkou dobu.

Videomapping je směr vizuálního umění, které využívá projekci ve volném prostoru na libovolné objekty, jako jsou fasády domů, interiéry budov, auta nebo i jiné objekty. Pro realizaci jsou potřeba silné projektory, odpovídající programové vybavení a tma nebo alespoň šero. Pro přípravu kvalitní projekce je nutná předchozí znalost scény, často jsou vytvářeny 3D modely prostoru budovy nebo fasády domu, aby bylo docíleno dokonalého splynutí světelného divadla se scénou. Výsledek poté připomíná sekvence filmu, ve kterém se reálná kulisa prolíná s virtuálním dějem, například z fasády domu se vynořují jednotlivé cihly, z oken se vyklánějí lidé a vylétají předměty, ze střechy stéká vodopád a podobně.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x