Policie varuje před rádoby hluchoněmými cizinci

ZLÍN - Policie vydala důrazné varování před podvodníky, kteří se vydávají za hluchoněmé cizince. Server Zlin.cz o tom informovala krajská policejní mluvčí Jana Macalíková.

Pod záminkou charity vybírají podvodníci peníze, ty ale pak použijí pro svou potřebu.

Dva muže ve věku 26 a 28 let kontrolovala na náměstí Míru ve Zlíně hlídka pohotovostního a eskortního oddělení. Šlo o cizince, kteří útočili na city zejména starších lidí. Předstírali, že jsou němí a pomocí kartičky žádali o peníze. Na archu papíru měli napsáno, že se jedná o sbírku pro neslyšící, tělesně postižené a chudé lidí, pro které se má budovat mezinárodní centrum. „Aby získali na důvěřivosti, po lidech chtěli i podpis, směrovací číslo, město a výši peněžitého daru. Ve Zlíně se jim podařilo vybrat přes tisíc korun. Když cizinci uviděli přicházet uniformovanou hlídku, seznam vybraných peněz okamžitě vyhodili. Díky kamerovému systému se ale brzy podařilo zjistit, do kterého koše,“ konstatovala Macalíková.

Vzhledem k tomu, že lidé peníze dávali dobrovolně a nejednalo se o velkou částku, potrestali policisté muže pokutou za přestupek. „Od kolegů víme, že s podobnou se potázali také v Praze. Věříme, že na Zlínsku už podvodníčci operovat nebudou, nemůžeme to ale s naprostou jistotou vyloučit. Proto nabádáme veřejnost, aby dobře zvažovala, komu a jakou formou přispívá. Ne vždy jdou peníze na dobročinnost,“ uzavřela Macalíková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x