ZLINFEST: Na Dnech polské kinematografie vystoupí i Ewa Farna

ZLÍN - Zlín Film Festival se letos zaměří na polský film. Mezi známými osobnostmi se objeví i zpěvačka Ewa Farna, informoval server Zlin.cz mluvčí festivalu Martin Pášma.

Letošní 54. ročník Zlin (ZFF) Film Festivalu začne v pátek 30. května a potrvá do čtvrtku 5. června. Akce se budou konat ve Zlíně, ale i v dalších městech České republiky. „Letos je to historicky poprvé, co jsou hlavními festivalovými dny také sobota a neděle,“ uvedl Pášma.

Zahajovací ceremoniály se budou konat v pátek. Pro děti v 10 hodin dopoledne a pro dospělé v osm hodin večer. Uskuteční se ve Velkém kině a na náměstí Práce. Závěrečný ceremoniál pojatý jako Galavečer je naplánován na středu.  „Jako obvykle jej bude snímat Česká televize. Vysílán však nebude přímým přenosem, ale ze záznamu. O vysílacím čase se teprve jedná,“ doplnil Pášma.

Zahajovacím filmem ZFF pro dospělé diváky bude polský snímek „Byc jak Kazimierz Deyna“. Přítomna bude jeho režisérka Anna Wieczur-Bluszcz i herci Gabriela Muskała a Marcin Korcz, představitelé hlavních rolí.

V porotách se objeví odborníci z Japonska, Holandska, Indie a Itálie, mezi známými osobnostmi polského filmu budou režisérka Dorota Kedzierzawska, herec – Mateusz Kosciukiewicz nebo animátorka Magdalena Osinska. České tvůrce a herce v porotách zastoupí herečka Anna Polívková a režisérka a výtvarnice Michaela Pavlátová.

Polskou kulturu budou reprezentovat také herec Olaf Lubaszenko, který hrál ve filmu Je třeba zabít Sekala, kněz Zbigniew Czendlik a zpěvačka Ewa Farna.

Novinkou programu je sekce Vzdálené dětství věnována filmům pro děti ze vzdálených destinací. „Historicky prvním představeným teritoriem je Indie, Bhútán, Nepál a Bangladéš,“ přiblížil mluvčí festifalu.

Akce ZFF budou moci lidé navštívit v Kongresovém centru Zlín, ve Zlatém Jablku, na náměstích Míru a T.G.M. i ve Zlínském zámku.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x