Výstava přilákala mnoho návštěvníků, zejména domácích kutilů, kteří se zajímali o pečení a přípravu chleba. Zájemci si také odnesli domů kvásek k vlastnímu pečení a hlavně načerpali nové informace, rady a tipy spojené s pečením.
Pro velký úspěch pracovníci Muzea regionu Valašsko připravili opakování ochutnávky i na tuto neděli.
Ochutnávka doma upečených kváskových chlebů doprovázela zahájení výstavy Chléb za břichem nechodí. Ochutnávalo se víc než 10 druhů kváskových chlebů – pohankový, škvarkový, s podmáslím a další, které byly nejen vynikající na chuť, ale navíc lahodily oku krásnými tvary a zdobením.
„Málokdo ví, že chlebové placky z nekvašeného těsta pocházejí už z období pravěku. Nejstarší dochovaný kvašený chléb známe z doby kolem 3500 před naším letopočtem. Ve středověku se pekly dva druhy chleba, tmavý a světlý. Na vesnici bylo pečení chleba záležitostí jednotlivých hospodyň až do konce první světové války, v odlehlejších oblastech do poloviny 20. století,“ popsala Jana Tkáčiková z Muzea regionu Valašsko.
Výstava je obohacena i o řadu interaktivních prvků. Mezi ně patří například kutí kosy či výroba vlastní mouky mletím na žernovu. Pro školy je připraven lektorský program s názvem Od zrnka ke chlebu, který ukáže dlouhou cestu, jež vede od zrníčka až k bochníku chleba na našem stole. K výstavě se váže i přírodovědná soutěž pro žáky škol s názvem Pěstujeme obilí, meleme mouku, pečeme chléb a exkurze Za vzácnými i běžnými plevely. Pro tvořivé návštěvníky jsou připraveny workshopy. 20. března Učíme se péct kváskový chleba a 18. května Tvoříme ze šustí a slámy.