Víte o zanedbaném místě? Napište o něm, vyzývá zlínská radnice

ZLÍN – Ve Zlíně vznikl projekt názvem Městské zásahy Zlín 2014. Ten se snaží zpříjemnit veřejné plochy ve Zlíně a jeho obyvatele vyzývá, aby přišli se svými připomínkami a nápady, informoval server Zin.cz mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák.

Víte o veřejném prostranství ve Zlíně, které by potřebovalo vylepšit? Štve vás některé místo tak, že uvítáte jeho zkultivování? Jsou podle vás ve Zlíně prostory, přes které by měly vést chodníky, měly by být více uklizeny či zatravněny?  Pokud si někdo odpoví na tyto otázky ano, může poslat svůj tip do projektu  Městské zásahy Zlín 2014.  Víc informací lidé najdou na odkazu http://www.mestskezasahyzlin.cz/.

Možnost navrhnout místo, které by bylo potřeba zlepšit, platí až do 18. dubna. Se všemi navrženými podněty neboli zásahy se bude moci veřejnost seznámit na výstavě, která bude zahájena 3. května.

Městské zásahy jsou jedinečným projektem, který dává možnost upozornit na problém s konkrétními místy ve městě. Smyslem je umožnit lidem na tato místa upozornit prostřednictvím speciálních webových stránek s interaktivní mapou. Tyto podněty jsou veřejně přístupné a mohou na ně reagovat odborníci se svými návrhy na zlepšení.

Město díky tomuto projektu dostane aktuální seznam míst, se kterými lidé nejsou spokojení. A zároveň bude mít návrhy konkrétních řešení. Předpokládáme totiž, že architekti či projektanti budou na podněty reagovat. A najít řešení bude pro ně výzvou, bez ohledu na to, že jejich práce nebude v rámci tohoto projektu honorována,“ sdělil Michal Babic z občanského sdružení aArchitektura, které ve spolupráci s městem projekt realizuje.

Prostřednictvím Městských zásahů se dají navrhnout k vylepšení nejen velká místa, ale třeba jen plochy o velikosti několika čtverečních metrů.

Nemáme žádné omezení. Koho třeba štve, že někde chybí chodník a musí pořád chodit v prachu nebo bahně, může nás nyní na toto místo upozornit. Městské zásahy budou pro nás velmi vítanou zpětnou vazbou, díky které se můžeme dozvědět o řadě problematických míst, o kterých zatím vůbec nevíme. A třeba se najde odborník, který hned nabídne smysluplné řešení,“ myslí si náměstek primátora Jiří Kadeřábek.

Městské zásahy jsou už vyzkoušeným projektem, který s úspěchem realizovali na Slovensku v Bratislavě a Nitře a v České republice v Brně, Jablonci, Kladně, Ostravě a Praze. Ve všech těchto městech vznikl díky spolupráci obyvatel, odborníků a radnic aktuální seznam míst, která je potřeba vylepšit.

Stejný průběh bude mít tento projekt i ve Zlíně. „Rozhodně nemůžeme slíbit, že všechna přání vyjádřená v rámci projektu splníme. Ale některá určitě ano. Bylo by totiž škoda nechat tuto naši spolupráci jen v teoretické rovině,“ prohlásil primátor Miroslav Adámek.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x